Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο - Προ των πυλών το μεγάλο κραχ στις αγορές...

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο - Προ των πυλών το μεγάλο κραχ στις αγορές...
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ μεγάλα και πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν
Μια προς μια οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη χάνουν τον έλεγχο, προειδοποιεί, με αρκετά γλαφυρό τρόπο η Phoenix Capital, επαναδιατυπώνοντας τις ανησυχίες της για τον αρνητικό αντίκτυπο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, μέσω νέας έκθεσής της, από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 μέχρι και σήμερα, οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν υιοθετήσει μια περίεργη ρητορική.
Τη ρητορική πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τόσο μεγάλο και τόσο δύσκολο, ώστε να μην είναι σε θέση να το διαχειριστούν.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν σταματούν να δεσμεύονται πως "θα πράξουν ό,τι χρειαστεί" προκειμένου να θωρακίσουν τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και να εξασφαλίσουν πως η παγκόσμια οικονομία κινείται σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι κεντρικές τράπεζες δεν δίστασαν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, εξαιρετικά επιθετικών, όπως είναι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές κρατικών ομολόγων, ήτοι τα γνωστά σε όλους πλέον QE).
Η κατάσταση αυτή δίδει σημαντική τροφή για σκέψη, καθώς από τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών μπορούν να αντληθούν πολύ σοβαρά διδάγματα, όπως:
- Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ μεγάλα και πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν.
- Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, ακόμη κι αν επιχειρούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να συντονίσουν τις δράσεις τους.
Όταν οι πιέσεις αυξάνονται κατακόρυφα, τότε κάθε κεντρική τράπεζα δρα αποκλειστικά για τον εαυτό της.
- Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκρύψουν την αλήθεια και να ωραιοποιήσουν μια εξαιρετικά δύσκολη και κακή κατάσταση, μέχρι αυτή να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
Ο Νούμερο 1 κίνδυνος σήμερα δεν είναι άλλος από τη φούσκα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, αξίας 100 τρισ. δολαρίων, η οποία αν σκάσει θα συμπαρασύρει στην καταστροφή το σύνολο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και δεν πρέπει για κανέναν λόγο να υποτιμηθούν.
Όσο ο καιρός περνάει, γίνεται αντιληπτό πως κάθε μια κεντρική τράπεζα δρα σε βάρος των άλλων κεντρικών τραπεζών.
Η μεταβλητότητα στις αγορές θα αυξηθεί και οι αρνητικές εκπλήξεις δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα κραχ που όμοιό του δεν θα έχει ζήσει κανείς.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα κραχ το οποίο θα κάνει την κρίση του 2008 να μοιάζει με περίπατο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης