Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Οι πέντε ταυτόχρονες κρίσεις της ΕΕ – Γιατί το Grexit παραμένει στην ατζέντα

Financial Times: Οι πέντε ταυτόχρονες κρίσεις της ΕΕ – Γιατί το Grexit παραμένει στην ατζέντα
Οι FT προειδοποιούν ότι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, το Grexit θα είναι και πάλι το πιο πιθανό σενάριο
Πέντε ταυτόχρονες κρίσεις στην Ευρώπη «βλέπει» η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, δηλαδή τους πρόσφυγες από τη Συρία, τα δημόσια χρέη των κρατών – μελών, τη μείωση της ανάπτυξης, την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αλλά και το σκάνδαλο της Volkswagen.
Οι FT σημειώνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση αναφορικά με τους πρόσφυγες, με την Angela Merkel να ανοίγει τα σύνορα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που τοπικές κυβερνήσεις σταμάτησαν συμβόλαια μίσθωσης με τους ενοικιαστές κοινωνικής στέγασης για να δώσουν καταφύγια στους πρόσφυγες.
Όσον αφορά στη μείωση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Simon Tilford του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει τρόπος η ευρωζώνη να ξεφύγει από αυτόν τον σκόπελο εξαιτίας της στρατηγικής που ακολούθησε μετά την κρίση και η οποία βασίστηκε στις καθαρές εξαγωγές.
Πιο συγκεκριμένα, η ευρωζώνη κινείται προς ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 3,5% του ΑΕΠ φέτος.
Δεν είναι γενικά «σοφό» για μια μεγάλη οικονομία, όπως η ευρωζώνη, να στηρίζεται σε στρατηγικές παρασιτισμού έναντι των γειτόνων, αλλά τώρα ο υπόλοιπος κόσμος διεθνώς υποχωρεί, δεν υπάρχει plan B.
Αναφερόμενοι στην Ελλάδα, οι Financial Times εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα «προσποιηθεί» ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμα και αν τις εφαρμόσει, θα το κάνει «διστακτικά και ατελώς».
Οι FT προειδοποιούν ότι αν δεν τις εφαρμόσει, το Grexit θα είναι και πάλι το πιο πιθανό σενάριο.
Αλλά ακόμα και αν η αξιολόγηση από τους θεσμούς είναι θετική, η Ελλάδα και το ΔΝΤ θα επιμείνουν για την ελάφρυνση χρέους.
«Το Ταμείο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί πάλι μια μετακύληση δανείων του τύπου ¨προσποιήσου και επέκτεινε¨, πιθανότατα όμως μόνο σε αυτό θα συναινέσει η Γερμανία, άρα θα είμαστε πάλι σε αδιέξοδο», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές έκλεισαν την συμφωνία εξαιτίας του φόβου, αφού ούτε η Merkel ήθελε να κατηγορηθεί για το Grexit, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε παράλληλο νόμισμα, άρα αναγκάστηκε να υπογράψει ένα ακόμη σκληρό μνημόνιο, καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης