Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Η Ελλάδα τώρα πρέπει να κινηθεί γρήγορα – Γόρδιος δεσμός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

tags :
IIF: Η Ελλάδα τώρα πρέπει να κινηθεί γρήγορα – Γόρδιος δεσμός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Σχόλιο IIF για το εκλογικό αποτέλεσμα: «παλιά πρόσωπα, ίδια προβλήματα»
Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα προκειμένου να διευθετήσει το πρόβλημα της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να κλείσει και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 2σέλιδη ανάλυσή του το Institute of International Finance (IIF), υπό τον τίτλο «Greece Elections Results: Old Faces, Same Problems» (Ελληνικές εκλογές: παλιά πρόσωπα, ίδια προβλήματα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με το IIF, για δεύτερη φορά φέτος, οι Έλληνες κλήθηκαν να εκλέξουν τη νέα κυβέρνησή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει αμέσως μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους εθνικιστικές Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ).
Έτσι, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει 155 έδρες/300 πλειοψηφία, η οποία είναι κατά 7 έδρες μικρότερη από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το IIF όμως, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να παράσχουν ένα περιθώριο ασφαλείας έναντι τυχόν λιποταξιών από το ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας να εγκριθεί η νομοθεσία που απαιτείται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να είναι αυτόματη, υπονοώντας κάποια αβεβαιότητα στη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυστηρές προθεσμίες για την τήρηση των δεσμεύσεων της για την πρώτη αναθεώρηση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης.
Η επιτυχής αξιολόγηση θα είναι και ένα σημαντικό βήμα για την άρση των ελέγχων κεφαλαίου, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις προϋποθέσεις για την τακτική χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αντί της χρήσης του ELA.
Επίσης, θα βοηθήσει και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το IIF, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και να προωθήσει ένα επιτυχές σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης πριν από το τέλος του έτους.
Μέχρι τότε, οι καταθέσεις πιστεύεται ότι μπορούν να απαλλαχθούν από οποιοδήποτε bail-in.
Από το επόμενο έτος, όταν η νέα οδηγία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τεθεί σε ισχύ, οι μεγάλες καταθέσεις μπορεί να συμμετάσχουν σε κάποια διάσωση τράπεζας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη έχουν αποδυναμωθεί από τις εξελίξεις τους τελευταίου 7μήνου.
Εάν η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος εξελιχθεί ομαλά, οι πιστωτές θα συζητήσουν ένα σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, πιθανότατα στη βάση της επίτευξης της βιωσιμότητας του τρόπου εξυπηρέτησης του χρέους.
Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ αυτό το έτος και θα πέσει στο 6% -10% στα επόμενα λίγα χρόνια, πριν αυξηθεί σε άνω του 15% μετά το 2023, όταν θα τελειώσει η περίοδος χάριτος.
Η ιδέα πάνω στην οποία συζητούν τα δύο μέρη είναι η επέκταση της μέσης διάρκειας του χρέους στα 35-50 χρόνια ή και περισσότερο, η οποία θα συνοδεύεται με μια περίοδο χάριτος από 10-20 χρόνια.
Υπάρχει στο μεταξύ μικρή υποστήριξη μεταξύ των πιστωτών για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πόσο μάλλον για ονομαστικές περικοπές.
Το βασικό ζήτημα, όμως, είναι κατά πόσον το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με τη νέα προσέγγιση, ως βάση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, η οποία αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για αρκετές πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το IIF, οι αγορές φαίνεται να βλέπουν τα αποτελέσματα των εκλογών θετικά, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδα από το 2015, από 9,5% στα μέσα Αυγούστου και 18,7% στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, κάποια απογοήτευση των αγορών, η οποία θα προκαλέσει και κάποια διόρθωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεδομένων των προκλήσεων και της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση.




Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης