Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετεκλογικές απώλειες έως 45% στις τράπεζες – Σε απόλυτη ασφυξία η αγορά, χωρίς καταλύτες με μηδενική ορατότητα

Μετεκλογικές απώλειες έως 45% στις τράπεζες – Σε απόλυτη ασφυξία η αγορά, χωρίς καταλύτες με μηδενική ορατότητα
Το 2015, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και με... εγκλήματα κατά της οικονομίας, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες!
Σε απόλυτη ασφυξία βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο (και) μετά τις εκλογές καθρεφτίζοντας με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο την οικονομική κατάσταση και τη γενικότερη καταστροφή που έχει λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες.
Η αγορά πέρασε έναν Γολγοθά εντός του 2015 με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με οικονομική ασφυξία και έλλειψη ρευστότητας, με capital controls και κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες «κληρονομώντας» έκτοτε τα capital controls, ενώ κατά τη διάρκεια του 2015 δεκάδες δισ. καταθέσεων έχουν βγει από το σύστημα. Παράλληλα, η γενικευμένη οικονομική ασφυξία της κοινωνίας διαιωνίζει τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών, καθώς τα κόκκινα ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολλαπλασιάζονται, ανατροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο καταστροφής!
Οι τράπεζες είναι μπροστά σε μια ακόμη (από τις πολλοστές τα τελευταία χρόνια) ανακεφαλαιοποίηση μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου, με όλες τις προηγούμενες να έχουν «καεί» μέσα στη γενικευμένη – ανατροφοδοτούμενη – κρίση.
Μέσα σ’ αυτό το μακάβριο σκηνικό το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για πέντε εβδομάδες ή 25 συνεδριάσεις, ενώ η επανέναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, βρήκε την αγορά κομμένη στα δύο, με εν ισχύ τους περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν «παλιά» κεφάλαια που είχαν στο σύστημα.
Εύλογα, η αγορά παρουσιάζει ακόμη πιο έντονες δομικές αρρυθμίες με κατακόρυφα μειωμένους όγκους και τζίρους, σε βαθμό που γυρνούν το ελληνικό χρηματιστήριο πολλά χρόνια πίσω.
Παράλληλα, πολλές – ιδιωτικών συμφερόντων – χρηματιστηριακές εταιρείες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι τζίροι και τα έσοδα έχουν κατακρημνιστεί, δίνοντας αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες σε καταρτισμένα στελέχη, λόγω αυτής της κατάστασης.
Γενικότερα ο χρηματιστηριακός κλάδος πνέει τα λοίσθια, καθρεφτίζοντας τη γενικευμένη μιζέρια και τις κάκιστες έως εγκληματικές επιλογές που έχουν γίνει αυτό το 9μηνο στη χώρα.
Τις τελευταίες, μετά τις εκλογές συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών είναι ακόμη πιο μειωμένη, ενώ ήρθε πρόσφατα και η υποβάθμιση της αγοράς από τον οίκο FTSE που θα ισχύσει από τον προσεχή Μάρτιο, να μειώσει περαιτέρω το όποιο επενδυτικό κύρος είχε το Χ.Α. διεθνώς.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, η εικόνα της αγοράς τελευταία δεν αντέχει σε κριτική, ενώ η 7ωρη συνεδρίαση μοιάζει μαραθώνιος, με τις πράξεις να γίνονται με πολύ αραιό τρόπο, παραπέμποντας σε άλλες, εντελώς στείρες εποχές.
Που θα οδηγήσει αυτή η συνεχιζόμενη παρακμή δεν το ξέρουμε, όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ώστε να φύγει ένας μεγάλος βραχνάς από το σύστημα.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση ήτοι προς την κατεύθυνση της έλκυσης άμεσων, μεγάλων επενδύσεων προς τη χώρα. Μόνο ένα μεγάλο επενδυτικό σοκ μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση, να δώσει πνοή στην αγορά και δουλειές στους άνεργους, γενικώς να «ξυπνήσει» λίγο το ηθικό της κοινωνίας μετά το ολοκαύτωμα που έχει προηγηθεί.

Στην «πυρά» οι τράπεζες, οδηγούνται σε εξαΰλωση

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία μετά τις εκλογές, μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι ο τραπεζικός κλάδος εξαϋλώνεται τάχιστα, ενώ τα μη τραπεζικά blue chips έχουν σαφώς πιο αμυντική και ανθεκτική συμπεριφορά. Βεβαίως, αν συνεχιστεί το λιώσιμο των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που θα τραβήξουν από το σύστημα, λογικά θα «κρεμάσουν» σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και οι μετοχές του FTSE 25.
O Γενικός Δείκτης στις εφτά συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά τις εκλογές κλείνει πτωτικά στις έξι εξ αυτών καταγράφοντας πτώση 6,77%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί σε ποσοστό 7,48% και τον τραπεζικό δείκτη κατά 33,83%!
Η Eurobank βρίσκεται στην κορυφή της πτώσης σε όλο το χρηματιστήριο έχοντας απολέσει αυτό το 7ήμερο το 45,24% της αξίας της με αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, έχοντας κατέλθει στην 21η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στον FTSE 25! Και μιλάμε για την τράπεζα που κάποτε ήταν η 2η – πίσω από την τότε leader Εθνική – σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο χρηματιστήριο!
Η Alpha Bank υποχωρεί αυτό το 7ήμερο σε ποσοστό 37%, η Πειραιώς χάνει 30%, ενώ η Εθνική σημειώνει πτώση 28,85%. Ολική απαξίωση και στα warrants που υποχωρούν αυτό το διάστημα εκ νέου από 38,46% έως 57,45%!
Σε ότι αφορά τα blue chips του FTSE 25 η ΕΧΑΕ υποχωρεί σε ποσοστό 13%, η ΔΕΗ χάνει 10,85% και η Μυτιληναίος 9%.

Πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, 08:08 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης