Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Κοινά σημεία επαφής για τη Συρία προσπάθησαν να βρουν Hollande και Putin

Le Monde: Κοινά σημεία επαφής για τη Συρία προσπάθησαν να βρουν Hollande και Putin
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πήγε στο Παρίσι για μία σύνοδο για το ουκρανικό, αλλά τελικά μίλησαν για τη συριακή κρίση μετά τις εξελίξεις με τους βομβαρδισμούς
Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη ο Vladimir Putin δεν γύρισε απευθείας στη Ρωσία, αλλά έκανε πρώτα μία στάση στη Γαλλία.
Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν να συναντηθεί με τον Francois Hollande, ενώ όπως αναφέρει η Le Monde στα Ηλύσια Πεδία τον περίμεναν δεκάδες Ρώσοι δημοσιογράφοι που είχαν έρθει για αυτόν από τη Μόσχα.
Ο Putin ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μία Σύνοδο για το ουκρανικό ζήτημα μαζί με αξιωματούχους της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, αλλά το ξεκίνημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, άλλαξε την ατζέντα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε, μάλιστα, μία συνάντηση με τον Francois Hollande για μία ώρα και ένα τέταρτο, κατά την οποία τους απασχόλησε κυρίως η κατάσταση στη Συρία.
Σύμφωνα με πηγές της Le Monde οι δύο ηγέτες εστίασαν σε τρία θέματα:
-    Κατά πόσο η Ρωσία χτυπάει πραγματικά στόχους του Ισλαμικού Κράτους.
-    Η ασφάλεια των πολιτών της Συρίας.
-    Και προοδευτικά να υπάρξει μία πολιτική λύση.
Ο Hollande και ο Putin προσπάθησαν να πετύχουν μία σύγκλιση των απόψεών τους για την πολιτική μετάβαση της Συρίας, όπως ανέφερε αργότερα και ο Γάλλος πρόεδρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε μιλήσει νωρίτερα στη Le Monde και ο υπουργός Εξωτερκών Laurent Fabius λέγοντας ότι «η συμμαχία με τον Assad οδηγεί σε αδιέξοδο» και προσθέτοντας πως «οι Ρώσοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να στρέφονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όχι της συριακής αντιπολίτευσης».
Αυτό είχαν επισημάνει το πρωί της Παρασκευής με ψήφισμά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία προειδοποιώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τις επιθέσεις ενάντια σε πολίτες και τη συριακή αντιπολίτευση, εστιάζοντας μόνο ενάντια στο ISIS, έτσι ώστε να μην κλιμακωθεί ο εξτρεμισμός στην περιοχή».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Petro Poroshenko με στόχο να αρθούν κάποια εμπόδια σχετικά με τη συμφωνία του Μινσκ.
Ο Hollande σημείωσε ότι η σύνοδος του Παρισιού κινείται ήδη για ένα διαφορετικό κείμενο από αυτό του Μινσκ
Όπως τονίστηκε το θέμα είναι να τη σεβαστούν τόσο ο ουκρανικός στρατός, όσο και οι Ρώσοι αυτονομιστές, αν και οι εξελίξεις στη Συρία θα παίξουν ρόλο και σε αυτό.
Κυρίως επειδή εξαιτίας της κριτικής που δέχεται για τους χειρισμούς του στη Συρία, ο Putin θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική θέση για την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης