Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο ΣτΕ η προσφυγή των φορολογούμενων για την μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

tags :
Στο ΣτΕ η προσφυγή των φορολογούμενων για την μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή 13 φορολογουμένων, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να μην αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παρά την σημαντική μείωση των αξιών που έχει επέλθει.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει (ανά διετία, όπως προβλέπει ο νόμος 1249/1982) απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Ειδικότερα, οι εν λόγω φορολογούμενοι, τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982, απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, στο αίτημα δεν υπήρξε ανταπόκριση, και οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα. Και αυτό, γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 (και για ορισμένες περιοχές το 2010) και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.
Τέλος, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τις αντίθετες αποφάσεις τους, ενώ οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης