Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η ζημιά που θα υποστεί η Γερμανία από την απάτη της Volkswagen είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη ενός Grexit

Financial Times: Η ζημιά που θα υποστεί η Γερμανία από την απάτη της Volkswagen είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη ενός Grexit
Η άμεση εξάρτηση της Γερμανίας από την αυτοκινητοβιομηχανία την οδηγεί σε ένα άνευ προηγουμένου σοκ
Στο σκάνδαλο της Volkswagen αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Financial Times, που σημειώνει ότι η οικονομία της Γερμανίας απειλείται με «ένα άνευ προηγουμένου σοκ», παρά τις διαβεβαιώσεις των Γερμανών ότι θα βγουν δυνατότεροι από αυτή την κρίση.
Οι FT σημειώνουν ότι τα πέναλτι και οι ζημιές από την απάτη της εταιρείας με τις εκπομπές καυσαερίων μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό οικονομικό κόστος μπορεί να είναι πολλαπλάσιο, περισσότερο από αυτό που θα αντιμετώπιζε η Γερμανία αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Wolfgang Münchau για τους FT, το σκάνδαλο αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο.
«Στηρίχθηκε υπερβολικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία στηρίχθηκε υπερβολικά στην τεχνολογία ντίζελ» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Οι FT εξηγούν ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από την αυτοκινητοβιομηχανία είναι τόσο μεγάλη, αφού η VW είναι μακράν ο μεγαλύτερος αγοραστής αγαθών και υπηρεσιών από άλλους κλάδους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στην αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοιχούσε το 7,7% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ολόκληρης της Γερμανίας για το 2004, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Χώρες που εξαρτώνται λιγότερο στην οικονομική παραγωγή σε επιμέρους κλάδους αντιδρούν ευκολότερα όταν έρχεται ένα σοκ, επειδή μπορούν να αντέξουν μια πολιτική παραμέλησης σε συγκεκριμένους κλάδους αν έχουν ευελιξία εξηγεί χαρακτηριστικά ο συντάκτης και καταλήγει λέγοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, ακριβώς επειδή στηρίχτηκε τόσο πολύ στην αυτοκινητοβιομηχανία.

(Πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 10:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης