Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντίδραση – εκτόνωση με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Χ.Α. – Το «φίλτρο» τριών ημερών θα δείξει τη συνέχεια

Αντίδραση – εκτόνωση με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Χ.Α. – Το «φίλτρο» τριών ημερών θα δείξει τη συνέχεια
Η χθεσινή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 29 συνεδριάσεων και η 2η μεγαλύτερη από την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου
Η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση, δηλαδή το «φίλτρο» των τριών ημερών θα πιστοποιήσει την όποια ανθεκτικότητα και την όποια ποιότητα της ισχυρής χθεσινής αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.
Ήταν πρωτίστως τεχνικής μορφής αντίδραση από την πρότερη ισοπέδωση, δίνοντας την ευκαιρία για μερική τακτοποίηση των τρομερών στρεβλώσεων μέσω ανοδικής… διόρθωσης των ακροτήτων.
Η χθεσινή άνοδος ήταν η 2η μεγαλύτερη από την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου, καθώς στις 25 Αυγούστου, αμέσως μετά τη «μαύρη» Δευτέρα που βύθισε όλο το Χ.Α. στα τάρταρα, βγήκε αντίδραση σε ποσοστό 9,38% στο Γενικό Δείκτη και +26,93% στον τραπεζικό δείκτη.
Χθες, καταγράφηκε ισχυρότατο ράλι σε ποσοστό έως 25% στον τραπεζικό κλάδο και έως +7,46% στον FTSE 25, με τις δύο συνεδριάσεις, τη χθεσινή και της 25ης Αυγούστου να έχουν πολλές ομοιότητες.
Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί η αντίδραση έστω και με ηπιότερο τρόπο όπως έγινε το 12ήμερο από τις 25 Αυγούστου και μετά, όταν ο Γ.Δ. έφτασε να κερδίζει άνω του 18% και ο τραπεζικός δείκτης άνω του 68%!
Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 667,09 μονάδες με ισχυρή άνοδο 4,07% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 645,17 μονάδες (+0,65%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 195,93 μονάδες με άνοδο 5,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε επίσης στις 195,47 μονάδες με ράλι αντίδρασης +22,15%!
Η αγορά βρίσκονταν – όπως και στις 24 Αυγούστου – σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει κλείσει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 155,68 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο!
Σε ιστορικά χαμηλά έκλεισαν άλλωστε την περασμένη εβδομάδα τόσο η Εθνική (που επηρεάζει περισσότερο τον κλαδικό δείκτη) όσο και η Eurobank.
Η χθεσινή αντίδραση ξεκίνησε πρωτίστως από τη Eurobank που εξ αρχής κινήθηκε έντονα ανοδικά λόγω της διαφαινόμενης (νέας) στήριξης από το Fairfax, ενώ κατόπιν «τράβηξε» ανοδικά όλο τον κλάδο σε διψήφιο ποσοστό ανόδου.
Ρόλο στην αντίδραση της Eurobank έπαιξε η απενεργοποίηση της διάταξης για εφαρμογή του «κόφτη» ΑΜΕΜ για μετοχές κάτω από τα 0,05 ευρώ, κάτι που απελευθέρωσε μερικώς τον τίτλο, που διακίνησε 90 εκατ. τεμάχια, όντας ο μεγαλύτερος όγκος του 10ημέρου.
Υπάρχει κινητικότητα καθώς πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις ΑΜΚ και τις ανακεφαλαιοποιήσεις που πρέπει να γίνουν εντός του χρονικού πλαισίου, ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μερική περαιτέρω χαλάρωση στις διατάξεις των capital controls.
Παράλληλα, τα σενάρια για την πώληση της Finansbank από την Εθνική συνεχίζονται, με την τουρκική τραπεζική μετοχή να κερδίζει χθες 20%,  
Η αντίδραση λοιπόν είχε κάποια ποιοτικά στοιχεία όπως την ενίσχυση των όγκων και των τζίρων στις τράπεζες που διακίνησαν συνολικά τα 140 εκατ. τεμάχια από τα 148,6 εκατ. συνολικά της αγοράς, ενώ η καλή εικόνα μεταγγίστηκε και στο χώρο των άλλων blue chips, κυρίως αντανακλαστικά, καθώς εξέλειπαν οι πωλητές. Άλλωστε, η άνοδος στο χώρο του Large Cap ήρθε με χαμηλούς όγκους ξανά, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,4 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη των τελευταίων εννέα συνεδριάσεις και ενισχυμένη έναντι της περασμένης εβδομάδας που η μέση αξία συναλλαγών ήταν μόλις στα 24,1 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή λοιπόν και οι επόμενες θα δείξουν αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση παρόμοια με αυτή που σημειώθηκε το 10ήμερο μετά τη «μαύρη» Δευτέρα της 24ης Αυγούστου.
Βεβαίως, η αγορά έχει μπροστά της τεράστια «θέματα» να αντιμετωπίσει, οπότε χρειάζεται πολύ προσοχή σε όποιες ενθουσιώδεις… κινήσεις, τις οποίες συντηρούν οι traders που κάνουν το παιχνίδι εσχάτως στο Χ.Α.
Στη χθεσινή κίνηση βοήθησε και το νέο ράλι αντίδρασης που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης