Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο σκόπελος των 685 μονάδων, το «στοίχημα» των 700 και η βελτίωση του τζίρου με φόντο τις ΑΜΚ των τραπεζών

Ο σκόπελος των 685 μονάδων, το «στοίχημα» των 700 και η βελτίωση του τζίρου με φόντο τις ΑΜΚ των τραπεζών
Ελπίδες για συνέχεια της κινητικότητας στο Χ.Α. με ενίσχυση τζίρων – Βελτιωμένη η τεχνική εικόνα, με φόντο τις ΑΜΚ των τραπεζών
Η αγορά αρχίζει και μπαίνει σταδιακά στην τελική ευθεία για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, που όπως και να ‘χει είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» όχι μόνο για το χρηματιστήριο αλλά πρωτίστως για τα ίδια τα ιδρύματα αλλά και ευρύτερα την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει κάποια κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές, με αύξηση όγκων και τζίρων αλλά και «ξεκόλλημα» από τα ιστορικά χαμηλά. Αν και η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς η Εθνική ξεχωρίζει με έμφαση τελευταία, ο κλάδος είχε καλή συμπεριφορά την περασμένη εβδομάδα.
Η Εθνική ενισχύθηκε το 5ήμερο κατά 47,95%, η Eurobank +20%, η Alpha Bank +19,57% ενώ η Πειραιώς υστέρησε με άνοδο 8,70%.
Οι αμκ των τραπεζών – όπως αναφέρουμε και σε άλλο κείμενο στο bankingnews.gr – αναμένεται να ξεμπλοκάρουν μέρος της «κλειδωμένης» παλαιάς ρευστότητας που υπάρχει σε κωδικούς εγχώριων επενδυτών.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτρέπεται η χρήση παλαιών κεφαλαίων (και) από τους Έλληνες επενδυτές, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Επιτρέπεται λοιπόν το ξεμπλοκάρισμα των στάσιμων και εγκλωβισμένων κεφαλαίων (και) των εγχώριων επενδυτών, που είχαν παγώσει λόγω των γνωστών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διαδικασία επανέναρξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο στις 3 Αυγούστου.
Το θετικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μερική αφύπνιση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών στο Χ.Α. καθώς επίσης υπήρξε και βελτίωση της τεχνικής εικόνας.
Πιο αναλυτικά, ο μέσος ημερήσιος τζίρος το περασμένο 5ήμερο ανήλθε στα 39,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 72,3% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν μόλις στα 24,1 εκατ. ευρώ!
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,61%, ο FTSE 25 κέρδισε 8,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο σε ποσοστό 30,97%.

Η τεχνική εικόνα και τα νέα δεδομένα

Η τεχνική εικόνα είναι βελτιωμένη, αν και για κάτι καλύτερο θα πρέπει να διασπαστεί η αντίσταση των 685 μονάδων και κατόπιν αυτή των 700 μονάδων. Έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι «τεχνικά, η αντίδραση της αγοράς ξεκίνησε πολύ πριν προσεγγισθεί η βάση τιμών των 625 μονάδων και είχε μερικές πολύ ενθαρρυντικές αναγνώσεις.
Αφενός πραγματοποιήθηκε με αυξανόμενους συναλλακτικούς όγκους αφετέρου απορρόφησε ενδοσυνεδριακά την προσφορά που βγήκε κυρίως λόγω των συσσωρευμένων βραχυπρόθεσμων κερδών στο πρώτο τριήμερο της ανόδου.
Οι πωλητές δεν κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιο ουσιαστικό ρήγμα ακόμα και στην μέρα της αναμενόμενης διόρθωσης και έτσι οι 680 μονάδες κρατήθηκαν έως το τέλος της εβδομάδας δίνοντας ένα θετικό στίγμα για το ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας».
Σύμφωνα με τον αναλυτή «η επόμενη αντίσταση που καλείται να τεστάρει ο Γενικός ∆είκτης είναι το γνωστό πλέον επίπεδο των 700 μονάδων. ∆ύο φορές έχει αποτύχει την διάσπαση η αγορά κατά το τελευταίο δίμηνο (13/08 και 21/09) αυτή την φορά ωστόσο τα δεδομένα φαίνονται πολύ πιο ευνοϊκά έχοντας φρέσκα σήματα αγορών από MACD και από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και πιο συμπαγή δομή».
Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι «σε αντίθεση με την προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα ο Γενικός ∆είκτης φαίνεται να έχει σχηματίσει ένα πλατύσκαλο στο εύρος 640 – 650 μονάδων στο οποίο οι όγκοι στέγνωσαν και η αντίδραση που ακολούθησε έχτισε δυναμική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Προς το παρόν είναι νωρίς να γίνει αναφορά σε κάτι πιο μεγαλεπήβολο από τις 700 μονάδες. Οι πιθανότητες ωστόσο είναι πλέον με την πλευρά της διάσπασης και διαφυγής από την δίμηνη συσσώρευση».

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν φέρει άνοδο και αύξηση συναλλαγών

Παρ’ ότι οι καιροί είναι διαφορετικοί τώρα σε σχέση με προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, έχει  ενδιαφέρον η άποψη του κ. Χατζηδάκη που επισημαίνει ότι «αν συνεκτιμηθεί ότι ο χρόνος κυλάει προς την υλοποίηση των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων τότε η πρόσφατη εμπειρία στις ανακεφαλαιοποίησης του 2013 και 2014 δείχνει ότι η Ελληνική αγορά βρίσκεται πριν από ένα δυνατό ξέσπασμα συναλλαγών και βελτίωσης των αποτιμήσεων».
Μένει να δούμε στην πράξη αν θα υπάρξει αύξηση της κινητικότητας και των συναλλαγών και πως θα αντιδράσει ευρύτερα η αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης