Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Θρησκευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα – Η αριστερή κυβέρνηση μαλακώνει την στάση της

Economist: Θρησκευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα – Η αριστερή κυβέρνηση μαλακώνει την στάση της
Οι Έλληνες συσπειρώνονται γύρω από τη θρησκεία τους και η αριστερή κυβέρνηση υποχωρεί 
Στο μάθημα των θρησκευτικών, που διδάσκεται στα σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλη την ελληνική επικράτεια, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο Economist, σε σχετικό δημοσίευμά του, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει άθεος.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι σ το πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών σχολείων, το οποίο καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνεται η θρησκευτική εκπαίδευση, συγκεκριμένα η ορθόδοξη χριστιανική εκπαίδευση.
Για παράδειγμα, επισημαίνει ο Economist, τα παιδιά στο δημοτικό μαθαίνουν «να αντιλαμβάνονται τον κόσμο σαν ένα υπέροχο δημιούργημα του Θεού, το οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν και για το οποίο αισθάνονται ευγνώμονες», ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία οι έφηβοι μελετούν τη θρησκειολογία, ήτοι μαθαίνουν την ιστορία των θρησκειών όλου του κόσμου, καθώς και ζητήματα βιοηθικής.
Το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σε όσους μαθητές το επιθυμούν να πάρουν απαλλαγή από το σχετικό μάθημα, ωστόσο ελάχιστοι είναι όσοι τελικά «κόβουν» το μάθημα.
Το θέμα της απαλλαγής από τα θρησκευτικά, καθώς και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος στο πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών σχολείων, έχει συζητηθεί εντόνως πρόσφατα, σημειώνει ο Economist.
Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας δηλώνει άθεος, ενώ ως κύριος μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να αποκόψει τα ισχυρά δεσμά μεταξύ του ελληνικού κράτους και της ορθόδοξης εκκλησίας, της οποίας ο ρόλος καθορίζεται σε πολλά άρθρα του ελληνικού συντάγματος.
Μάλιστα, στη νέα κυβέρνηση, μετά την επανεκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο, όρισε ως υπουργό Παιδείας τον Νίκο Φίλη, υπέρμαχο του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Φίλης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να απλοποιήσει τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, με τους πολίτες να προετοιμάζονται άμεσα για ακόμα μία σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, το πνεύμα της σύγκρουσης εξορκίστηκε, ενώ αντ’ αυτού επικράτησε ο συμβιβασμός.
Ο κ. Φίλης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, με τους δημοσιογράφους να ενημερώνονται μεταξύ άλλων ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει χαρακτήρα, ώστε να είναι περισσότερο γνώση της θρησκειολογίας και λιγότερο μηχανισμός προσηλυτισμού.
Η αλλαγή, αυτή, θα είναι σε συνεργασία με την εκκλησία, σημείωσε το υπουργείο Παιδείας.
Η επιθυμία του υπουργείου να απλοποιήσει τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών είναι, σύμφωνα με τον Economist μια λογική επιθυμία, καθώς υπό το παρόν σύστημα, οι γονείς του μαθητή πρέπει να υπογράψουν επίσημο έγγραφο με το οποίο γνωστοποιούν ότι το παιδί τους δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος.
Στην Ελλάδα, επισημαίνει το δημοσίευμα, το να δηλώνει κανείς μη ορθόδοξος μεταφράζεται σχεδόν σαν να λέει ότι δεν είναι Έλληνας, λόγω της στενής σύνδεσης των δύο ιδιοτήτων.
Το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τον Economist, ότι οι μαθητές δεν επιθυμούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών αποκλειστικά για λόγους πίστης, αλλά πρόκειται για καθαρά ατομική επιλογή.
Όπως επισημαίνουν καθηγητές του μαθήματος οι μουσουλμάνοι μαθητές συμμετέχουν με ενδιαφέρον στο μάθημα, ενώ πολλές φορές μαθητές όλων των θρησκευτικών δογμάτων προτιμούν την απαλλαγή, επειδή απλώς επιθυμούν περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.
Ίσως, καταλήγει ο Economist, τίποτα από όλα αυτά να μην αποτελεί έκπληξη.
Ακόμη, ή ίσως κυρίως, σε χώρες όπου το κράτος προσπαθεί να ρυθμίσει και να τελειοποιήσει τα πάντα, σε πρακτικό επίπεδο τα πράγματα εξελίσσονται με το δικό τους ρυθμό, καθώς αλλάζει η κοινωνική πραγματικότητα.
Και μια από τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζει κάθε πρωθυπουργός της Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, είναι ότι η κατά μέτωπον σύγκρουση με την εκκλησία με υψηλό πολιτικό τίμημα.
Τίμημα πολύ υψηλό και για τον κ. Τσίπρα, όπως αποδεικνύεται, ο οποίος έχει πολλά άλλα πράγματα για να ανησυχεί: δεν είναι μόνο μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, που οδηγεί τους Έλληνες να συσπειρώνονται γύρω από την θρησκεία τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης