Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ιπτάμενος Ολλανδός», o επικεφαλής της Τask Force - Το άγρυπνο μάτι που παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις

«Ιπτάμενος Ολλανδός», o επικεφαλής της Τask Force - Το άγρυπνο μάτι που παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις
Είναι ο «άνθρωπος κλειδί» που αν γνωμοδοτήσει θετικά θα «ξεκλειδώσει» άμεσα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος
Ρόλο σε όλα έχει πλέον ο Ολλανδός επικεφαλής της Τask Force Μάαρτεν Φερβέι ο οποίος ελέγχει για λογαριασμό της Κομισιόν και των πιστωτών την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μάαρτεν Φερβέι συνταξίδεψε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό κλιμάκιο για τη Λέσβο, μετά από πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα καθώς η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών.
Άλλωστε, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωνε ότι ο Ολλανδός Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο «άνθρωπος κλειδί» που αν γνωμοδοτήσει θετικά θα «ξεκλειδώσει» άμεσα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ειδικό λογαριασμό που διαθέτει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Ο Μάαρτεν Φερβέι δέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού να παρευρίσκεται στην επίσκεψη στη Λέσβο με τον Αυστιακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθός του προβλήματος.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της επίσκεψης και μακριά από τους φωτογραφικούς φακούς είχε ολιγόλεπτη κατ' ίδιαν συνομιλία με τον επικεφαλής της Task Force από τον οποίο ζήτησε να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για άμεση εκταμίευση κονδυλιών καθώς τα ελληνικά παράλια και ειδικά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου δέχονται την μεγαλύτερη πίεση των προσφυγικών ροών.
Ο Ολλανδός τεχνοκράτης είναι το «μάτι και το αυτί» των δανειστών στη Ελλάδα.
Ο ίδιος και η 20μελής ομάδα του δεν περιορίζονται στον συμβουλευτικό ρόλο όπως ο προκάτοχός του Χόρστ Ράινχεμπαχ.
Ήδη έχει δώσει τις κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό και την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και των μεταρρυθμίσεων στην Δημόσια Διοίκηση, ενώ «σκανάρει» το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών και κυρίως την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ψήφιση και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου.
Κινείται σαν… σκιά και αποφεύγει κάθε δημόσια εμφάνιση ακολουθώντας την τακτική «hit and run» καθώς όταν έρχεται στην Αθήνα παραμένει για ένα το πολύ δύο 24ωρα, επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικό ξενοδοχείο.
Αυτό είναι και ο λόγος που κάποιοι του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «Ιπτάμενος Ολλανδός».
Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που κινείται είναι ότι ζήτησε από τους επιτελείς του πρωθυπουργού να φροντίσουν ώστε να μην φωτογραφηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο, ενώ ο ίδιος και η ασφάλειά του επέλεξαν να κινούνται μεν μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά αρκετά μέτρα μακρύτερα ώστε να μην δώσουν «στόχο» στους φωτογραφικούς και τηλεοπτικούς φακούς.
Αμέσως μετά την επίσκεψη ο επικεφαλής της Task Force επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το… παρατσούκλι του, καθώς δεν παρέμεινε στην Αθήνα αλλά αναχώρησε για την έδρα τους στις Βρυξέλες.
Είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας, με την πρώτη να έχει λάβει χώρα προεκλογικά, καθώς ο Ολλανδός τεχνοκράτης είχε επαφές με στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Στις αποσκευές του είχε φέρει τον «δεκάλογο» με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση.
Στις συναντήσεις αυτές, «το κλίμα ήταν καλό» ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, αλλά ο κ. Φερβέι εμφανίστηκε «άτεγκτος» όσον αφορά στην εφαρμογή κατά γράμμα της συμφωνίας με τους εταίρους.
Είπε στους υπουργούς ότι θα παράσχει όποια βοήθεια απαιτηθεί, ανάλογα, όμως, με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κάθε προαπαιτούμενου.
Επιβεβαιώνοντας στην πράξη, πως θα συγγράφει ουσιαστικά τα βασικά νομοσχέδια για όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας δράσης.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης