Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης (Eurobank): Οι 4 όροι επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη - Χρειάζονται επενδύσεις 100 δισ. την επόμενη 5ετία

Καραμούζης (Eurobank): Οι 4 όροι επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη - Χρειάζονται επενδύσεις 100 δισ. την επόμενη 5ετία
Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων
Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι η πρώτη ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπορέσει να αντιστραφεί η επενδυτική απνοια και το αποταμιευτικό κενό στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να προσελκυθούν σημαντικά ξένα κεφάλαια και να γίνουν επενδύσεις.
Διότι οι εγχώριοι πόροι είναι ανεπαρκείς.
Αυτό είναι η δεσμευτική πολιτική, είτε η χώρα έχει αριστερή είτε δεξιά κυβέρνηση, καθώς χρειάζονται 100 δισ. ευρώ επενδύσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.
Τέλος, σύμφωνα με τον Καραμούζη, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) μείωση των φορολογικών συντελεστών,
β) δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος
γ) ανάκαμψη των επενδύσεων και
δ) εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης
Υπενθυμίζεται ότι χτες, σε εκδήλωση της Grant Thornton, ο πρόεδρος της Eurobank, τόνισε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν μια σοβαρή οικονομική στρέβλωση με αρνητικές συνέπειες και για τον λόγο αυτόν πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αναγκαίες προϋποθέσεις για την άρση τους είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των αγορών:
- στην προοπτική και την οικονομική πολιτική της χώρας,
- στη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος
- στη σημαντική αποκλιμάκωση του Grexit risk.
Ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί με:
- την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή ιδιωτών μετόχων,
- τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας με τους πιστωτές,
- τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων,
- τη μείωση του δανεισμού των τραπεζών από το Ευρωσύστημα,
- την αποκλιμάκωση του πριμ κινδύνου στις Ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις,
- την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους.
Η άρση των περιορισμών θα δώσει τεράστια ώθηση στην εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών, εξήγησε ο κ. Καραμούζης για να εκτιμήσει στη συνέχεια πως "20-25 δισ. ευρώ καταθέσεις είναι δυνατόν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2016, ιδιαίτερα εάν η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική συμβάλλει με συνέπεια στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της χώρας μας".
Επίσης, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνδυάσουμε στον τραπεζικό κλάδο την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση με τρεις σημαντικές ακόμα πρωτοβουλίες:
α) να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση των NPLs, που αποτελούν σήμερα ένα βαρίδι για την οικονομία, αλλά συνάμα και ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
Χρειάζονται σύντομα ρηξικέλευθες παρεμβάσεις με τόλμη, για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να απελευθερώσουμε χρηματοδοτικούς πόρους για τις υγιείς επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την ανάπτυξη, και ταυτόχρονα να σταματήσει η νόθευση του ανταγωνισμού και η απώλεια θέσεων εργασίας.
β) να αναβαθμίσουμε την εταιρική διακυβέρνηση και κοινωνική ευθύνη, τομείς όπου η Eurobank έχει ήδη αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της ενημέρωσης, της λογοδοσίας, των κατάλληλων εσωτερικών διαδικασιών και των σχέσεων με το προσωπικό και τους πελάτες.
γ) να δώσουμε τη μάχη να κερδίσουμε το στοίχημα με την κοινωνία, γιατί η εικόνα μας δεν είναι ικανοποιητική. Αν έχουμε την κοινωνία απέναντί μας, καχύποπτη για τις προθέσεις μας και αρνητική για τη συμβολή μας, αν δεν απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των πελατών μας, αν είναι φθίνουσα η πίστη, η αφοσίωση και η κινητοποίηση του προσωπικού μας, τότε δεν μπορεί να υπάρξει διαχρονικά επιτυχής τραπεζικός οργανισμός.
Είμαστε ξανά αντιμέτωποι σήμερα με μια τρίτη ουσιαστικά ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης