Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wieser (Euro Working Group): Ο Τσίπρας δίνει την εντύπωση ότι έχει τη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό

Wieser (Euro Working Group): Ο Τσίπρας δίνει την εντύπωση ότι έχει τη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι υπάρχει ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος
Μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο Αυστριακός οικονομολόγος και επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier και σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα τα καταφέρει η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Wieser τόνισε ότι «στις διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Ιούλιο, για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό».
Ο Αυστριακός οικονομολόγος επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνον ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και χρειάζεται βαθιές αλλαγές στη διοίκηση, όπως επίσης μια νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, ώστε να πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στον καθένα.
Ο Thomas Wieser, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθιέρωση ενός φόρου για τους πρόσφυγες και ότι η φορολογία είναι υπόθεση των επί μέρους εθνικών κρατών, εξήγησε πως μια επιτυχημένη ενσωμάτωση προσφύγων θα επιδράσει μεσοπρόθεσμα ενισχυτικά για την ανάπτυξη.
Κατά την άποψή του, για πολιτικούς λόγους, είναι λογικό να υπάρξει μέσα στο 2015 και το 2016 μια ειδική μεταχείριση για τις δαπάνες της ενσωμάτωσης προσφύγων, κάτι που σίγουρα δεν είναι μέτρο διαρκείας.
Όπως υπογράμμισε, μία πιθανή ειδική μεταχείριση, θα είναι πιο εύκολη όσο περισσότερο μια χώρα έχει τηρήσει τις δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, ενώ για την Επιτροπή θα είναι, από την άλλη πλευρά, ακόμη δυσκολότερο να εγκρίνει επιπλέον αποκλίσεις, εάν η χώρα δεν είχε ήδη νωρίτερα ακολουθήσει τις συστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης