Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικό ράλι με υποσχέσεις και κερδοσκοπικά πονταρίσματα στα warrants - Το στοίχημα των 700 μονάδων και η συνέχεια

Τραπεζικό ράλι με υποσχέσεις και κερδοσκοπικά πονταρίσματα στα warrants - Το στοίχημα των 700 μονάδων και η συνέχεια
Σε υψηλό 20 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης και 17 συνεδριάσεων ο τραπεζικός δείκτης - Με ποιοτικά στοιχεία το χθεσινό ξέσπασμα
Συνεδρίαση με υποσχέσεις και καλές παρακαταθήκες ήταν η χθεσινή στο Χ.Α. καθώς υπήρξε εντυπωσιακό «ξύπνημα» τραπεζών εν μέσω ανατροφοδοτούμενου ενδιαφέροντος, αυξημένοι όγκοι και τζίροι και βελτίωση της τεχνικής εικόνας.
Η αγορά που εδώ και πολλές ημέρες συσσώρευε εν μέσω απαξιωμένου σκηνικού, «στεγνωμένου» τζίρου και μηδενικού ενδιαφέροντος, έδωσε μια συνεδρίαση που ασφαλώς ούτε τεχνικής μορφής αντίδραση ήταν, ούτε απόρροια κερδοσκοπικού treading.
Και τούτο διότι καταγράφηκε εντυπωσιακή ενίσχυση συναλλαγών, στοιχείο που ασφαλώς προσδίδει ποιότητα στην όποια κίνηση, καθώς ο όγκος στις τράπεζες ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και 19 συνεδριάσεις (από 19 Σεπτεμβρίου).
Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη ξεπερνώντας το μέσο όρο τόσο των συνεδριάσεων αυτής, όσο και της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλό 20 συνεδριάσεων και ο δείκτης τραπεζών σε υψηλό 17 συνεδριάσεων.
Κύριος καταλύτης για την αλλαγή συμπεριφοράς αρκετών χαρτοφυλακίων ήταν οι πληροφορίες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο των stress tests θα είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες.
Η Πειραιώς άνοιξε το «χορό» των ανακεφαλαιοποιήσεων υποβάλλοντας προσφορά ανταλλαγής για ομολογιακά 1,1 δισ. ενώ όλες οι τράπεζες θα υποβάλλουν προσφορές ανταλλαγής με μετοχές.
Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η αγορά έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει ανοδικά, καθώς υπάρχει και βελτίωση στην τεχνική εικόνα, με διάσπαση, μετά από πολλές ημέρες των 685 μονάδων!
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 694,48 μονάδες με άνοδο 2,71%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 695,38 μονάδες (+2,85%) και χαμηλό στις 675,81 μονάδες (-0,05%).
Η διάσπαση των 685 μονάδων είναι πολύ θετική εξέλιξη αρκεί να επιβεβαιωθεί σήμερα και την άλλη εβδομάδα, ενώ η επόμενη στόχευση των long είναι η υπέρβαση της επόμενης αντίστασης στις 700 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 231,96 μονάδες με ράλι 13,91%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 207,50 μονάδες, σπάζοντας την αντίσταση των 204 μονάδων με επόμενη στις 211 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 48,12 εκατ. ευρώ με τα 13,3 εκατ. στον ΟΤΕ και τα 9,7 εκατ. στον ΟΠΑΠ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 196,9 εκατ. τεμάχια, με τα 175 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Εντυπωσιακή ήταν η κίνηση των τραπεζικών μετοχών με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 27,36%, Eurobank +25%, Πειραιώς +22,86% και Εθνική +4,01%.
Η υστέρηση της Εθνικής είναι εύλογη, δεδομένου ότι έχει άνοδο 63% το τελευταίο 10ήμερο.
Πολύ βελτιωμένη η εικόνα και στο χώρο των άλλων blue chips με τα ΕΛΠΕ να κερδίζουν 4,43%, ΕΧΑΕ +4,23%, Viohalco +3,98%, Μυτιληναίος +3,57%, ΔΕΗ +3,40%, ΟΠΑΠ +2,93%, Ελλακτωρ +2,89%, ΟΤΕ +2,31%, Aegean Airlines +2,69% κ.ο.κ.
Παράλληλα συνεχίστηκε το… φθηνό – λόγω απαξιωμένων τιμών – ράλι στα warrants.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το warrant της Alpha Bank κερδίζει 150% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, της Εθνικής ενισχύεται κατά 112,50% το 3ήμερο, ενώ της Πειραιώς ενισχύεται κατά 150% το 5ήμερο!

Βελτιωμένη η τεχνική εικόνα

Η αγορά λοιπόν μετά από πολυήμερη συσσώρευση έκανα καλό ξέσπασμα, «πατώντας» στο θετικό σενάριο για τις τράπεζες, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί.
Όπως προαναφέραμε, η επόμενη αντίσταση που καλείται να τεστάρει ο Γενικός ∆είκτης είναι το επίπεδο των 700 μονάδων.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «δύο φορές το Χ.Α. έχει αποτύχει την διάσπαση κατά το τελευταίο δίμηνο (13/08 και 21/09), αυτή την φορά ωστόσο τα δεδομένα φαίνονται πολύ πιο ευνοϊκά έχοντας φρέσκα σήματα αγορών από MACD και από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και πιο συμπαγή δομή».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «σε αντίθεση με την προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει σχηματίσει ένα πλατύσκαλο στο εύρος 640 – 650 μονάδων στο οποίο οι όγκοι στέγνωσαν και η αντίδραση που ακολούθησε έχτισε δυναμική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν φέρει άνοδο και αύξηση συναλλαγών

Παρ’ ότι οι καιροί είναι διαφορετικοί τώρα σε σχέση με προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, έχει ενδιαφέρον η άποψη του κ. Χατζηδάκη που επισημαίνει ότι «αν συνεκτιμηθεί ότι ο χρόνος κυλάει προς την υλοποίηση των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων τότε η πρόσφατη εμπειρία στις ανακεφαλαιοποίησης του 2013 και 2014 δείχνει ότι η Ελληνική αγορά βρίσκεται πριν από ένα δυνατό ξέσπασμα συναλλαγών και βελτίωσης των αποτιμήσεων».
Μένει να δούμε στην πράξη αν θα υπάρξει συνέχεια της χθεσινής υποσχόμενης κίνησης, ενώ το φίλτρο των τριών ημερών είναι πάντα ο πάγιος… μπούσουλας που επιβεβαιώνει ή όχι την ποιότητα και την ανθεκτικότητας της οποιασδήποτε κίνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης