Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nikolic (πρόεδρος Σερβίας): Κίνδυνος εμφυλίου στη χώρα αν αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου

Nikolic (πρόεδρος Σερβίας): Κίνδυνος εμφυλίου στη χώρα αν αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου
Για τον κίνδυνο οξύτατης κοινωνικής αναταραχής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Σερβίας
Την απόλυτη πεποίθησή του ότι το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στη Σερβία είναι άκρως πιθανό, σε περίπτωση που η χώρα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εξέφρασε ο Tomislav Nikolic, πρόεδρος της χώρας, μιλώντας σε γερμανούς δημοσιογράφους, που βρίσκονται σε επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Ειδικότερα, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις συνέπειες που θα είχε στην κοινωνία η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος και είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι' αυτό».
Μάλιστα, ο Nikolic υποστήριξε πως κατά την άποψή του, η πτώση του Milosevic έγινε εξαιτίας του Κοσόβου αφού «ο λαός τον τιμώρησε διότι εγκατέλειψε το Κόσοβο και δεν τον ψήφισε στις εκλογές το 2000» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι κανείς από τους σημερινούς πολιτικούς της Σερβίας, ή τους πολιτικούς του άμεσου μέλλοντος, δεν θα προχωρήσει σε αναγνώριση του Κοσόβου.
Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να συνδέσουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με το ζήτημα του Κοσόβου απάντησε με δριμύτητα και παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε πριν την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θα σας μιλήσω ανοιχτά», τόνισε, «όλα αυτά μοιάζουν με το τελεσίγραφο που έστειλε η Αυστροουγγαρία στη Σερβία το 2014», προσθέτοντας πως «τότε, όπως και σήμερα, ζητείται από τη Σερβία να παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα».
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ακόμη υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, ωστόσο επισήμανε ότι «τελευταία πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Ένωσης δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι στη Σερβία».
Τέλος, ο Nikolic κάλεσε τις Βρυξέλλες «να ανοίξουν τα χαρτιά τους», δηλώνοντας χωρίς υπεκφυγές και διπλωματικά τερτίπια, αν αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης