Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα κόστη παραγωγής πέφτουν, αλλά δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία των εταιρειών

Τα κόστη παραγωγής πέφτουν, αλλά δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία των εταιρειών
Η αγορά θεωρεί κρίσιμο μέγεθος τη ζήτηση και την πορεία της κατανάλωσης
Η ελληνική  οικονομία βλέπει … φώς  στο τούνελ;
Η απάντηση στο ερώτημα θα έρθει τους επόμενους  μήνες, αλλά οι πιο ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες που θα τους φέρουν ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις.
Ένα από αυτά  είναι τα  κόστη παραγωγής έπεσαν κατακόρυφα τον περασμένο Αύγουστο δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα τα επιτελεία των εταιρειών.
Η πρώτη ανάγνωση μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα ενώ τα πιο διστακτικά στελέχη περιμένουν την ακολουθία των στοιχείων και των πληροφοριών των επόμενων μηνών.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που θα αφορά τον Σεπτέμβριο  θα γίνει στα τέλη  Οκτωβρίου από την  Ελληνική  Στατική Υπηρεσία τα οποία θα είναι συγκρίσιμα  με τον αντίστοιχο  μήνα του 2014 όπως και με τους προηγούμενες μήνες του 2015.
Η βουτιά κατά 9,9% του δείκτη των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία  μόνο  καλό δεν είναι.
Αρκετοί είναι αυτοί που σταματούν την προσέγγιση με περιεχόμενο αρνητικό.
Πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι διότι φέρνει  στο προσκήνιο ότι οι τιμές πώλησης των προϊόντων μπήκαν σε καθοδική τροχιά.
Έμπειροι άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η καθίζηση των τιμών παραγωγού είναι σε συνδυασμό με την κατανάλωση δηλαδή με τη ζήτηση των προϊόντων.
Η καθοδική πορεία του δείκτη προήλθε  κυρίως από την πτώση των προϊόντων διύλισης πετρελαίου που έφθασε στο 13,6%.
Με αρνητικό πρόσημο ήταν άλλοι πέντε κλάδοι της οικονομίας, ενώ τέσσερις κλάδοι είχαν άνοδο των τιμών έως  0,4%.
Η βιομηχανία τροφίμων και η παραγωγή υλών κλωστοϋφαντουργικών παραμένει σε θετικό έδαφος.
Το πιο αισιόδοξο είναι η πτώση προήλθε από τα καύσιμα.
Το γεγονός αυτό αφήνει προοπτικές για την ελληνική  οικονομία,  καθώς τα καύσιμα είναι το άλφα και το ωμέγα στην παραγωγική διαδικασία και συμβάλει στην μείωση του κόστους των προϊόντων στα επόμενα  στάδια.  
Ο αγροτικός τομέας αναμένεται να έχει οφέλη από την πτώση των καυσίμων, ο οποίος εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο καθώς είναι σε θέση να δημιουργεί  το 4% της  συνολικής προστιθέμενης αξίας της  οικονομίας.
Η αγορά όμως θεωρεί κρίσιμο μέγεθος τη ζήτηση και την πορεία της κατανάλωσης που κρίνει την τύχη των επιχειρήσεων και όλα εξαρτώνται από τα χρήματα  που εμφανίζει το ταμείο της εταιρείας.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης