Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πριν το τέλος του έτους η εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Reuters: Πριν το τέλος του έτους η εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν
ΗΠΑ και ΕΕ έκαναν ήδη κάποιες νομοθετικές κινήσεις για την άρση των κυρώσεων και περιμένουν να αρχίσει το Ιράν τη μείωση του πυρηνικού του προγράμματος
Ο διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν Abbas Araqchi είπε τη Δευτέρα στο Reuters ότι η συμφωνία με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για ελάφρυνση των κυρώσεων προς τη χώρα του θα εφαρμοστεί πριν το τέλος του έτους.
«Όπως φαίνεται πριν το τέλος του χρόνου θα έχουμε σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Araqchi μετά από μία συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στη Βιέννη.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκαναν τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες την Κυριακή έτσι ώστε να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων, μόλις το Ιράν προχωρήσει από την πλευρά του στη δραματική μείωση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.
Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών ανέφερε, πάντως, ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι τον Ιανουάριο.
Από την άλλη, όταν ο Araqchi ρωτήθηκε πότε ο το Ιράν θα ελαττώσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν έχει αρχίσει ακόμα.
«Χρειαζόμαστε μια εντολή από τον πρόεδρο του ιρανικού οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για να αρχίσουμε τη δουλειά, αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά από προετοιμασία λίγων ημερών, οπότε θα αρχίσει σύντομα» υποστήριξε ο Araqchi.
Οι κινήσεις της Κυριακής δεν έχουν κάποια άμεση επίδραση, αλλά είναι προς την κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων για το Ιράν, με την προϋπόθεση το ασιατικό κράτος να μειώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, που η Δύση θεωρεί ότι αποσκοπεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας.
Το Ιράν αρνείται τη συγκεκριμένη κατηγορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης