Τελευταία Νέα
old

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ έχει χάσει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων τα τελευταία πέντε χρόνια

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ έχει χάσει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων τα τελευταία πέντε χρόνια
Η κρατική μηχανή σε ρυθμούς χελώνας για τη λύση του προβλήματος
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και των καπνικών προϊόντων αποτελούν δύο μεγάλες δεξαμενές εσόδων για το υπουργείο Οικονομικών οι οποίες όμως μπορεί να μείνουν ανέπαφες ή να παραμένουν απλώς δεξαμενές εσόδων στα χέρια των επιτήδειων.
Το www.bankingnews.gr φέρνει στο φως τις… προσπάθειες της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων καθώς οι απώλειες εσόδων ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το λαθρεμπόριο τσιγάρων «φούντωσε» τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της φορολογίας που φθάνει στο 97% από 67% που ήταν πριν την φορολογική επιδρομή του υπουργείου Οικονομικών των προηγούμενων ετών.

Η κρατική μηχανή σε ρυθμούς χελώνας

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε έγγραφό της (6 Οκτωβρίου 2014) προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή εταιρειών που θα συνέβαλαν στην ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων μέσω της σταδιακής εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος σήμανσης – ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης σε καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά με σκοπό την αποτροπή της απάτης και του φαινομένου της λαθρεμπορίας στα προϊόντα αυτά.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται η Οδηγία 2014/40 ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 που προβλέπει την ανάπτυξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός διαλειτουργικού συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού (tracking and tracing system).
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία των προσφορών την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 και ζητούσε να περιγράφεται η μορφή και τα χαρακτηριστικά της σήμανσης όπως και τα βασικά τεχνικά πρότυπα του συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού, καθώς και τα κοστολογικά στοιχεία.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη συνέχεια παρατείνει την προθεσμία υποβολής των προτάσεων έως τις 23 Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες 8 εταιρείες υπέβαλαν πλήρη φάκελο με βάση την προκήρυξη.
Είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφέρουμε ότι από το 2011 υπάρχει ο νόμος 3943 ο οποίος έλαβε αριθμό ΦΕΚ Α66 στις 31Μαρτίου2011 που προέβλεπε ότι η επισήμανση των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών θα γίνετε με σύγχρονα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ενώ απέκλειε τις ένσημες ταινίες φορολογίας .
Είναι προφανές ότι η κρατική μηχανή δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παρότι υπήρχε η νομοθεσία από το 2011.
Το ερώτημα που θέτει εύλογα το www.bankingnews είναι τι έκαναν οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου από το 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος 3943.
Απολύτως τίποτα. Ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας;
Είναι εμφανές ότι τα χρήματα λείπουν από τα δημόσια ταμεία και όχι από τις τσέπες των υπαλλήλων που βρέξει χιονίσει ο μισθός θα μπει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Στελέχη της αγοράς καπνικών προϊόντων υποστηρίζουν ότι η ολιγωρία του κράτους στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, του έχουν κοστίσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Το κερασάκι στην τούρτα

Ο απερχόμενος υπουργός Επικρατείας κος Παναγιώτης Νικολούδης στα μέσα του 2015 δημιούργησε μια επιτροπή που σκοπό είχε τη σύσταση νομοθετικού πλαισίου που θα όριζε εκ νέου το σύστημα το οποίο θα απέτρεπε το λαθρεμπόριο τσιγάρων με την εφαρμογή νέας ένσημης ταινίας φορολογίας και ασφάλειας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Επιτροπή Νικολούδη για τη σύνταξη του νομοθετικού πλαισίου δεν συμπεριέλαβε τα χαρακτηριστικά που είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος του 2011 όπως και η πρόσκληση ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Οκτώβριο του 2014.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης