Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Στο επίκεντρο η ελάφρυνση του χρέους – Η Ελλάδα ολοκληρώνει την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Reuters: Στο επίκεντρο η ελάφρυνση του χρέους – Η Ελλάδα ολοκληρώνει την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Αλλά υπάρχουν διαφωνίες με τους δανειστές για τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης που άρχισαν και πάλι έτσι ώστε να αξιολογηθεί η συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του προγράμματος στήριξης, εστιάζεται σε ανάλυση του το Reuters.
Το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για διαφωνίες σχετικά με την αύξηση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επανεξετάζουν τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στις 16/10, αλλά και αυτά που πρόκειται να εισαχθούν σύντομα, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν 3 δισ. ευρώ.
Αυτό το ποσό είναι μέρος της δόσης των 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα έχει ήδη εκταμιεύσει 10 δισ. ευρώ και άλλα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για να καλύψουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η αριστερή κυβέρνηση πέρασε μία νομοθεσία που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές, καταργεί τα προνόμια της πρόωρης συνταξιοδότησης και καταπολεμά την φοροδιαφυγή.
Η επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη φορολόγηση των αγροτών, την αύξηση του φόρου για την ιδιωτική εκπαίδευση και τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, που μπορεί να σημάνει περαιτέρω περικοπές.
Δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη κηρύξει εθνική απεργία για τις 12/11 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σημαίνει ένα πιο απλοποιημένο σύστημα.
«Ένα βασικό στοιχείο θα είναι η εθνική σύνταξη για όλους που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ, ενώ τώρα είναι το 9,5% του ΑΕΠ» ανέφερε ο ίδιος στην τηλεόραση.
Η Αθήνα θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος του μήνα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως το τέλος του έτους, έτσι ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι δανειστές έχουν πληγεί από την πλευρά τους από μία φυγή κεφαλαίων 40 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι να εφαρμοστούν τα capital controls στο τέλος Ιουνίου του 2015 και ένα βουνό από μία εξυπηρετούμενα δάνεια τροφοδοτείται από χρόνια ύφεσης και την υψηλή ανεργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης