Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Αύριο, Πέμπτη (22/10), θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Αύριο, Πέμπτη (22/10), θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά
"Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους"
«Είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντησή του με τους θεσμούς.
Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στη διάρκεια αυτής ανέφερε ότι θα μιλήσουν με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.
Σχετικά με τη σημερινή συζήτηση, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν δημοσιονομικής φύσεως, ενώ όπως εξήγησε «λόγω κοινοβουλευτικού έργου δεν συναντηθήκαμε με τους θεσμούς και οι τρεις μαζί, όπως ήταν ο βασικός στόχος, αλλά είδαν ξεχωριστά τον κ. Αλεξιάδη με τον οποίο συζήτησαν και τα φορολογικά.
Εμείς συζητήσαμε τα πιο δημοσιονομικά μέτρα».
Σύμφωνα με τον κ, Τσακαλώτο, υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία, συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%.
«Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι θεσμοί, σύμφωνα με τον υπουργό, εξέφρασαν κάποιες «αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου.
Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους.
Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%».
Σημείωσε δε, πως ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαν τότε τα στοιχεία, κάτι που εξήγησαν στους θεσμούς.
Όπως είπε για παράδειγμα, «φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου.
Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου.
Συνοψίζοντας είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία.
 Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν».
Ο κ. Τσκαλώτος σε ερώτηση για τη δόση των 2 δισ. ευρώ , εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν ζητάνε νέα μέτρα, αλλά  συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα για να «τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης