Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο Οκτώβριος «νικάει» τα capital controls στο X.A. – Το υψηλότερο κλείσιμο μετά τη διακοπή – Focus στις τράπεζες

Ο Οκτώβριος «νικάει» τα capital controls στο X.A. – Το υψηλότερο κλείσιμο μετά τη διακοπή – Focus στις τράπεζες
Ράλι +80,61% έχει ο τραπεζικός δείκτης στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις
Στο καλύτερο κλείσιμο μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 3 Αυγούστου έκανε χθες ο Γενικός Δείκτης, όπερ και σημαίνει ότι η αγορά κινείται σε υψηλά 3μήνου.
Το τραπεζικό story ιντριγκάρει τους αγοραστές που έχουν ανακάμψει αυτές τις ημέρες και μετά την Εθνική πήραν τη σκυτάλη και οι υπόλοιπες τράπεζες, με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.
Ο κυρίαρχος καταλύτης για την αλλαγή ρότας είναι ασφαλώς το γεγονός ότι – όπως λένε οι πληροφορίες - οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα είναι επιτυχείς.
Υπάρχουν και διάφορα χαρτοφυλάκια, επενδυτικά σχήματα ή θεσμικοί φορείς που θα στηρίξουν τις αμκ των τραπεζών, όπως η EBRD αλλά και το Fairfax που θα συνδράμουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Παρ’ ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στους υπέρμετρους… ενθουσιασμούς, αν τυχόν και υπάρξει διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλαδή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αυτό θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.
Και τούτο το γράφουμε καθώς είχε προεξοφληθεί όλο το τελευταίο διάστημα η ολική χρεοκοπία έως και… αφανισμός του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, καθώς οι τιμές και το «λιώσιμο» που βίωσαν στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν άνευ προηγουμένου.
Ούτε στον πόλεμο του 1914, ούτε στην κατοχή του 1940, ούτε στον εμφύλιο, ούτε κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων της τελευταίας 35ετίας οι τραπεζικές μετοχές δεν είχαν απαξιωθεί σε τέτοιο, μνημειώδες επίπεδο!
Εύλογα, αν τυχόν και υπάρξει διάσωση και βιώσιμη συνέχεια, αν μπει σε μια σειρά ο κλάδος και αν «καθαρίσει» - διαγράψει σταδιακά τα βαρίδια, τότε θα μπορούμε να μιλάμε από εντελώς άλλη βάση πλέον και για όλο το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ενός χρηματιστηρίου ακραία τραπεζοκεντρικού, που νομοτελειακά επηρεάζει κατ’ απόλυτο τρόπο την ψυχολογία όλου του συστήματος.
Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες λοιπόν θα κρίνουν πολλά, για τις τράπεζες - άρα και για το momentum του Χ.Α.- καθώς επίκεινται οι ανακοινώσεις των stress tests και οι άλλες διαδικασίες.

Το καλύτερο κλείσιμο μετά την επανέναρξη των συναλλαγών ο Γ.Δ.

Χθες ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, υπερκέρασε την αντίσταση των 700 μονάδων πετυχαίνοντας το καλύτερο κλείσιμο μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου και το καλύτερο κλείσιμο μετά τα capital controls.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 710,22 μονάδες με άνοδο 1,62%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 715,88 μονάδες (+2,43%) και χαμηλό στις 700,05 μονάδες (+0,16%) στο άνοιγμα των συναλλαγών.
Το φίλτρο των τριών ημερών θα πιστοποιήσει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης, αν και έχει όλα τα φόντα να… στεριώσει, καθώς ήταν η 4η (το τελευταίο διάστημα) απόπειρα για τις 700 μονάδες, με αύξηση τζίρου και κινητικότητα.
Πλέον, επόμενος στόχος είναι το «δέσιμο» των 710 μονάδων, το κλείσιμο των gap και οι 725 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 286,87 μονάδες με άνοδο 5,99% με επόμενη αντίσταση στις 308 μονάδες, ενώ έχει ράλι +80,61% στις 15 συνεδριάσεις μετά την 1η Οκτωβρίου!
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 213,24 μονάδες με άνοδο 1,81%, έχοντας επόμενη αντίσταση στις 216 μονάδες.
Το θετικό είναι η ενίσχυση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών καθώς από τα 25,8 εκατ. ευρώ της περασμένης Τρίτης, την Τετάρτη ο τζίρος ανήλθε στα 40,1 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έφτασε στα 52,5 εκατ. ευρώ!

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης