Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι long έχουν κερδίσει «περιοχές» και έχουν τον έλεγχο στο Χ.Α. – Στόχος η ζώνη των 735 – 750 μονάδων

Οι long έχουν κερδίσει «περιοχές» και έχουν τον έλεγχο στο Χ.Α. – Στόχος η ζώνη των 735 – 750 μονάδων
Σε υψηλά 3μήνου το Χ.Α. με αιχμή τα πολύ ανθεκτικά μη τραπεζικά blue chips
Την πιστοποίηση ότι η τεχνική εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη και παρά τη διήμερη πτώση των τραπεζών, κρατούνται όλα τα κεκτημένα έκανε και η χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι long έχουν τον έλεγχο σε βραχυχρόνιο επίπεδο επιβάλλοντας την «αλήθεια» τους χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, έχοντας σύμμαχο τα μη τραπεζικά blue chips που συνεχίζουν να έχουν εξαιρετικά ανθεκτική εικόνα.
Χθες συμπληρώθηκε η 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 4,81% αυτό το διάστημα και τον FTSE 25 +5,75%.
Το χθεσινό κλείσιμο είναι το καλύτερο κλείσιμο απ’ όλες τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου, με επόμενο στοίχημα ασφαλώς το… μηδενισμό των απωλειών της «μαύρης Δευτέρας» όπου δείκτες και μετοχές καταστράφηκαν κυριολεκτικά.
Τελευταίο κλείσιμο πριν τη διακοπή των συναλλαγών για πέντε εβδομάδες ήταν στις 797 μονάδες την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Πολλά blue chips είτε έχουν μηδενίσει τις απώλειές τους σε σχέση με τότε είτε έχουν γυρίσει σε κέρδη, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητά τους, ενώ οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να καταγράφουν συντριπτικές απώλειες.
Πλέον, μετά το «ξεκόλλημα» μετά από δυόμιση μήνες της αγοράς από τη ζώνη των 650 – 680 μονάδων, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε υπέρβαση των 700 μονάδων, ενώ χθες «δέθηκε» περισσότερο αυτή η περιοχή.
Για 3η συνεχή συνεδρίαση υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 700 μονάδες, ενώ πλέον πρώτος στόχος είναι η οι 730 και 745 μονάδες.
Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 718,04 μονάδες με άνοδο 0,78% που ήταν και το υψηλό ημέρας, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 704,15 μονάδες (-1,17%).
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,44 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 122,4 εκατ. τεμάχια.
Την Παρασκευή το βράδυ 30 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα stress tests με τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να διαμορφώνεται λιγότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, στοιχείο που έφερε και την πρόσφατη αντίδραση στον κλάδο.
Ασφαλώς και οι εξελίξεις στις τράπεζες είναι κεντρικός καταλύτης για το momentum και την ελκυστικότητα του Χ.Α.
Από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα πολλών μη τραπεζικών blue chips που συνεχίζουν – εν μέσω rotation να παρέχουν στήριξη στο Γενικό Δείκτη.
Πολλά blue chips που άντεξαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο είχαν άνοδο από 10% έως 40%, έχουν και κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη καλή συμπεριφορά.
Κέρδη από 12,88% έως 22,40% έχουν στις συνεδριάσεις μετά την 1η Οκτωβρίου μετοχές όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Μέτκα, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.
Σε ότι αφορά το… μεσοπρόθεσμο ή πιο μακροπρόθεσμο momentumμ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, καθώς κανείς δεν μπορεί να προφητεύσει το κατά πόσο θα μπει σε μια τροχιά η ελληνική οικονομία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα… εκτροπή, ή μια νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ήδη υπάρχουν μεγάλοι σκόπελοι για τα κόκκινα δάνεια και πολλά άλλα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα οδηγήσουν…
Έτσι, οι long κινούνται σε τακτικές μικρότερης… εμβέλειας κινήσεων, χωρίς να ρισκάρουν πολύ, κινούνται στη λογική… βλέποντας και κάνοντας.
Πάντως, με φρόνιμες συνεδριάσεις και με αύξηση του τζίρου, η αγορά έχει βελτιώσει σημαντικά την τεχνική της εικόνα.
Φυσικά, κεντρικός σκόπελος και στοίχημα της αγοράς είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αν ολοκληρωθεί με σχετική επιτυχία, δύναται να καταστήσει ξανά ως κεντρικό πουλέν της αγοράς τον τραπεζικό κλάδο…

Πρώτη ενημέρωση: 08:16, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης