Διεθνή

Η ζοφερή οικονομική κληρονομιά της Αραβικής Άνοιξης σε έξι πίνακες – Τι συνέβη σε Τυνησία και Αίγυπτο

Η ζοφερή οικονομική κληρονομιά της Αραβικής Άνοιξης σε έξι πίνακες – Τι συνέβη σε Τυνησία και Αίγυπτο
Ακόμη και στο τρέχον κλίμα πιεσμένων τιμών στα εμπορεύματα παγκοσμίως, ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο παραμένει διψήφιος
Η κραυγή για οικονομική ενσωμάτωση και κοινωνική δικαιοσύνη πυροδότησε μια σειρά από εξεγέρσεις το 2010 και το 2011, που επεκτάθηκαν στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει μέσα από έξι πίνακες, τι συνέβη σε Τυνησία και Αίγυπτο, όπου οι διαμαρτυρίες, τουλάχιστον στα χαρτιά, έγιναν με αίτημα την πολιτική αλλαγή.

Πάσχουσες οικονομίες

Το 2011, πολιτικοί ηγέτες και στις δύο χώρες παραμερίστηκαν ύστερα από δεκαετίες στην εξουσία, όμως ακόμη τα ποσοστά ανάπτυξης να επιστρέψουν στις προ-επαναστάσεων ημέρες.
Η ανάπτυξη στην Αίγυπτο, τη μεγαλύτερη οικονομία της Βορείου Αφρικής, υποχώρησε από το 7,2% το 2008 στον μέσο όρο του 2,2% μεταξύ του 2012 και του 2014.
Στην Τυνησία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν την αυτοθυσία ενός πλανόδιου πωλητή, που αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξης της εκδίωξης του προέδρου της χώρας.
Κοιτάζοντας προς το 2016, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Τυνησίας θα επεκταθεί κατά 3%, ενώ αυτή της Αιγύπτου κατά 4,3%.
Τα στοιχεία αυτά είναι φτωχά, έναντι των ετών που οδήγησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.



Ζητούνται επισκέπτες

Για μια μεγάλη περίοδο, οι αναζητούντες διακοπές απομακρύνονται από τα τουριστικά θέρετρα των δύο χωρών και τους αρχαιολογικούς τους χώρους.
Αυτά αποτελούν κακές ειδήσεις για την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπου ο τουρισμός αποτελεί το 11% και 7% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα και παρέχει εργασία για εκατομμύρια άτομα.
Οι διεθνείς επισκέπτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, όμως οι πρόσφατες επιθέσεις σε ένα μουσείο της Τύνιδας και ένα κοντινό θέρετρο, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 60 άτομα, έπληξαν τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης εκεί.



Ζητούνται κεφάλαια

Με τον τουρισμό, ένα από τους κύριους τομείς εισροής κεφαλαίων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα, ειδικά στην Αίγυπτο, από τις κινητοποιήσεις.
Τα επίπεδα δεν έχουν επιστρέψει σε αυτά πριν την κορύφωση της Αραβικής Άνοιξης, αν και πλέον δεν αποτελούν σημαντική απειλή.



Ευάλωτα νομίσματα

Η Αίγυπτος «κάηκε» μέσω των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της –36 δισ. δολ. στην αρχή των εντάσεων– καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθούσε να υπερασπιστεί το καταρρέον νόμισμα της χώρας.
Ακόμη και με τη βοήθεια των πλούσιων χωρών του Κόλπου, έφθασαν στο χαμηλό των 13,4 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2013.
Η τράπεζα από τότε έχει στραφεί σε μια ελεγχόμενη πτώση της λίρας, αφήνοντας το νόμισμά της χώρας να αποδυναμωθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο σημείο να σπάσει το φράγμα των οκτώ αιγυπτιακών λιρών για πρώτη φορά στις 18 Οκτωβρίου.



Αύξηση των τιμών

Το αυξανόμενο κόστος τροφίμων αποτέλεσε τον καταλύτη του κύματος λαϊκής δυσαρέσκειας.
Μέχρι τη στιγμή της απόσυρσης του παλαιού καθεστώτος, η Αίγυπτος βίωνε επίπεδα πληθωρισμού στις τιμές τροφίμων της τάξης του 11% τον χρόνο.
Ακόμη και στο τρέχον κλίμα πιεσμένων τιμών στα εμπορεύματα παγκοσμίως, ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο παραμένει διψήφιος.
Προκειμένου να αμβλύνει την πίεση στα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα και επίσης, έχει αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και σιδηροδρομικών μεταφορών.



Ανεργία

Η έλλειψη ευκαιριών εργασίας ήταν αυτή που οδήγησε τους νέους Άραβες να αλλάξουν το status quo.
Ωστόσο, παρά τις πολυπληθείς υποσχέσεις από τις νέες κυβερνήσεις ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, η ανεργία εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε διψήφια ποσοστά.



Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης