Η άλλοτε κατατρεγμένη Eurobank….πρώτη στα stress tests με τα λιγότερα κεφάλαια

Η άλλοτε κατατρεγμένη  Eurobank….πρώτη στα stress tests με τα λιγότερα κεφάλαια
Οι έσχατοι έσονται πρώτοι αυτό απέδειξαν τα stress tests...στην περίπτωση της Eurobank
Η άλλοτε κατατρεγμένη, ασθμαίνουσα και κρατικοποιημένη Eurobank έκανε την μεγάλη έκπληξη….κατέφερε να ξεπεράσει όλες τις τράπεζες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στα stress tests να εμφανίσει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες 14,4 δισεκ. στην Eurobank αναλογούν 2,122 δισεκ. και στο βασικό μόλις 339 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με τις προσφορές ανταλλαγής των ομολογιακών η Eurobank καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της, ωστόσο θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ίσως και 1,5 δισ -2 δισε ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και να μην χρειαστεί κρατική βοήθεια.
Για την Eurobank και την διοίκηση της τράπεζας η δικαίωση είναι πολύ μεγάλη.
Ο Καραμούζης ο πρόεδρος της Eurobank είχε κατ΄ εντολή περιβάλλοντος Σαμαρά εκδιωχθεί από την Eurobank.
Σε αυτό είχε συμβάλλει και η τότε διοίκηση της Εθνικής τράπεζας αλλά και ο Λάτσης.
Ο Καραβίας ο CEO της Eurobank τον είχαν στοχοποιήσει  και σχεδίαζαν μεθοδικά να τον εκδιώξουν…βλέπε email Capital Group.
Ο διωκόμενος Καραμούζης και παρ΄ ολίγο διωκόμενος Καραβίας κατάφεραν κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί.
Πήραν μια Eurobank τελευταία και στα stress tests την έφεραν πρώτη…έχοντας τις λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Με την στήριξη της EBRD και κυρίως του βασικού μετόχου του Fairfax η Eurobank αναμένεται να είναι ο θετικός πρωταγωνιστής στο τραπεζικό σύστημα και δικαίως η αγορά αναμένει πολλά από την Eurobank σε επίπεδο εσόδων, μελλοντικής κερδοφορίας, διαχείρισης NPLs και βεβαίως ενεργής συμμετοχής στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Οι έσχατοι έσονται πρώτοι αυτό απέδειξαν τα stress tests.
Η Eurobank κατέφερε σε λίγο χρόνο να κατακτήσει μια πολύ μεγάλης σημασίας πρωτιά.
Βέβαια ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει και η επιτυχημένη ΑΜΚ των 2,86 δισεκ. του 2014 όσο και το γεγονός ότι δεν έχει αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ.
Όμως το γεγονός είναι ότι η στρατηγική της Eurobank απέδωσε και την έφερε πρώτη στα stress tests με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS