Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απαραίτητο το debate των υποψήφιων προέδρων στην ΝΔ - Βήμα προς το τέλος της εσωστρέφειας

Απαραίτητο το debate των υποψήφιων προέδρων στην ΝΔ - Βήμα προς το τέλος της εσωστρέφειας
Αναγκαία η δημόσια αντιπαράθεση τους και για την επόμενη ημέρα του κόμματος
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ΝΔ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της καθώς απομένουν πλέον λιγότερες από 20 ημέρες για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι πολλά.
Όπως από το πώς θα καλυφθεί το οικονομικό κόστος των εκλογών ή το που θα στηθούν οι κάλπες μέχρι τελικά πόσοι πολίτες – ψηφοφόροι θα συμμετάσχουν στις εκλογές.
Ωστόσο, η αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων «χτυπά» και πάλι «κόκκινο» αυτήν την φορά με αφορμή τη διεξαγωγή ή μη debate.
Οι Γεωργιάδης και Μητσοτάκης τάσσονται ανοιχτά και κατηγορηματικά υπέρ της διεξαγωγής του, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις και οι απόψεις του καθενός για το ποια ΝΔ επιθυμούν και οραματίζονται.
Στην προοπτική αυτή φαίνεται να αντιτάσσεται σθεναρά ο κ.Μεϊμαράκης υπό τον φόβο ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει ως αποτέλεσμα να κορυφωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψηφίους σε σημείο που ενδεχομένως να διασαλευθεί επικίνδυνα η ενότητα του κόμματος.
Από την πλευρά του ο κ.Τζιτζικώστας έχει δηλώσει ότι δεν θα είχε πρόβλημα σε ένα debate εάν συναινούσαν σε αυτό όλοι οι υποψήφιοι, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να «συμμερίζεται» τις επιφυλάξεις Μεϊμαράκη.
Και αν η στάση των Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα «δικαιολογείται» εν μέρει και από το γεγονός ότι προβάλλουν ως τα φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, είναι προφανές ότι αυτή η δημόσια αντιπαράθεση είναι αναγκαία τόσο για τους πολίτες που θα πάνε στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο αρχηγό της ΝΔ όσο και για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Η θέση του κ.Μεϊμαράκη ότι «μας ξέρετε πολλά χρόνια» δεν είναι επαρκής.
Η ΝΔ βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες πολιτικά στιγμές της.
Ήδη «μετρά» τρεις εκλογικές ήττες μέσα σε έναν χρόνο.
Καμία από τις ήττες αυτές δεν έχει αναλυθεί διεξοδικά και συστηματικά.
Την ίδια στιγμή, εξίσου ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το στίγμα και η κατεύθυνση του κόμματος, το οποίο έχει χάσει προ πολλού την επαφή του με την κοινωνία.
Είναι απαραίτητο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει την αυτοκριτική της.
Έστω και την ύστατη στιγμή.
Είναι σαφές ότι οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ πρέπει να αντιπαρατεθούν δημόσια.
Το εάν η αντιπαράθεση αυτή θα γίνει μέσω debate ή μέσω κομματικών συνδιασκέψεων ή σε μια ή περισσότερες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα το αποφασίσουν οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος.
Η ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, επιχειρημάτων, η κριτική σε ασκούμενες πολιτικές, το σχέδιο της επόμενης ημέρας είναι μέρος μιας υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία θα φέρει το νέο ή τουλάχιστον θα συντελέσει στη ζύμωση του.
Οι τακτικισμοί και τα «φοβικά σύνδρομα» δεν είναι της παρούσης για τη ΝΔ.
Διότι το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την εσωστρέφεια και την απομόνωση του κόμματος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης