Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΣΜΕΧΑ: Να επιτραπεί σε όλους τους επενδυτές η συμμετοχή στις αμκ των τραπεζών - Να μπει τέλος στους περιορισμούς

ΣΜΕΧΑ: Να επιτραπεί σε όλους τους επενδυτές η συμμετοχή στις αμκ των τραπεζών - Να μπει τέλος στους περιορισμούς
Την άρχη όλων των περιορισμών στη χρηματιστηριακή αγορά ζητά ο ΣΜΕΧΑ --Να επιτραπεί η συμμετοχή και Ελλήνων επενδυτών στις αμκ των τραπεζών
Την ίση μεταχείριση Ελλήνων και ξένων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ζητά ο Σύνδεσμος Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί που στην ουσία ακυρώνουν την παρουσία και τα επενδυτικά δικαιώματα των εγχώριων επενδυτών.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε την άρση των περιορισμών στη χρήση κεφαλαίων σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τη δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών, ώστε να μπορέσουν όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.
Μεταξύ άλλων εκφράστηκε ξεκάθαρα το αίτημα των χρηματιστηριακών εταιρειών και των ιδιωτών επενδυτών να είναι παρόντες με ίσους όρους στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Παράλληλα, ο ΣΜΕΧΑ επιβεβαίωσε το πάγιο αίτημα που διατυπώνει όλους τους τελευταίους μήνες ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση συνολικά της χρηματιστηριακής αγοράς από τους περιορισμούς των capital controls.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης τόνισε ότι «είμαστε περίπου στον ίδιο σημείο από το τέλος Ιουνίου, καθώς στους εγχώριους επενδυτές απαγορεύεται η χρήση υφιστάμενων καταθέσεων για αγορές μετοχών, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει συντονισμένα όλοι οι φορείς».
Τόνισε ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς είναι στρεβλός και όχι ισότιμος για τους Έλληνες επενδυτές, αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων του ΣΜΕΧΑ προκειμένου να πειστούν φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού για την αναγκαιότητα άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ τόνισε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από το καθεστώς του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η μέχρι τώρα πολύμηνη εμπειρία έχει διαψεύσει πλήρως τους φόβους ορισμένων ότι θα υπήρχε μεγάλη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό από την ελεύθερη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.
Από την πλευρά του ο επί σειρά ετών (πρώην πλέον) πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και πρόεδρος της Nuntius Χρηματιστηριακής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων, για δύο λόγους. Πρώτον διότι δεν θα βγουν λεφτά στο εξωτερικό και δεύτερο γιατί δεν είναι ηθικό οι Έλληνες επενδυτές που έχουν χάσει τόσα λεφτά από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση να μην αντιμετωπιστούν ισότιμα και να υποστούν έτσι διάχυση των ποσοστών τους. «Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να βρουν τρόπο, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις και οι Έλληνες επενδυτές», σημείωσε.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ Αλέξανδρος Πουλαρίκης επισήμανε ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει πλέον από δανειακά κεφάλαια, αλλά από επενδυτικά κεφάλαια. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν την επόμενη περίοδο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μεγέθους δεν μπορούν να απευθυνθούν σε funds του εξωτερικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης