Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου το α' 6μηνο του 2016

Financial Times: Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου το α' 6μηνο του 2016
Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης και τελειώσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Ελλάδα μπορεί να σκεφθεί την έκδοση ομολόγων, σημειώνει αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος
Η Ελλάδα προετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου, το νωρίτερο μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2016 και λιγότερο από έξι μήνες μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχαν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές και το οποίο την ώθησε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Financial Times».
Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών διερράγησαν νωρίτερα φέτος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη τον Ιανουάριο, με το σύνθημα ότι θα απομακρύνει το παλαιό πολιτικό κατεστημένο και θα βάλει τέλος στη λιτότητα.
Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τη συμφωνία ύψους 86 δισ. ευρώ με τους ευρωπαίους εταίρους τον Ιούλιο και πλέον, σημειώνουν οι «Financial Times», η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο το πρώτο εξάμηνο του 2016.
«Δεν θα είναι στο πρώτο τρίμηνο, όμως το καλοκαίρι μπορεί να συμβεί», σημειώνει άτομο που γνωρίζει την κατάσταση και προσθέτει ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, αν και οι συζητήσεις έχουν γίνει».
Αν η Αθήνα μπορέσει να πωλήσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές το 2016, αυτό θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη επιστροφή για τη χώρα ύστερα από ένα έτος με ύφεση, capital controls και παροδική αναστολή της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν έχει εκδώσει ομόλογα από τον Ιούλιο του 2014, όταν η χώρα δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ για τρία χρόνια με ένα επιτόκιο 3,5% σε μια υπερκαλυμμένη πώληση.
Μια επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών θα έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα, ανέφερε τραπεζίτης στην Ελλάδα.
«Μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης, οι αγορές θα πρέπει να είναι αρκετά θετικές έναντι της Ελλάδας. Ίσως να δούμε μια επανάληψη του 2014 –οι τράπεζες να εκδίδουν ομόλογα, ακολουθούμενα από κρατικά ομόλογα».
«Δεν μιλάμε για διαγραφή, αλλά για μείωση επιτοκίων και εξομάλυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αποφεύγοντας το βάρος των αποπληρωμών που αναμένει να λάβει χώρα το 2022».
Υψηλόβαθμό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας απέρριψε την υπόθεση ότι είναι πρόωρη μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το πρώτο ήμισυ του 2016, σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά πριν οριστεί μια ημερομηνία.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και να τελειώσουμε τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με αυτά ολοκληρωμένα, ανοίγει η πόρτα ώστε η EKT να αποδεχθεί τα κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις – collaterals από τις ελληνικές τράπεζες για να διασφαλίσουν φθηνά δάνεια», κάτι που όπως ανέφερε θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σκεφθεί να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι για τον χρόνο που αυτό θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης