Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων παρέδωσε η κυβέρνηση στους θεσμούς

Το σχέδιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων παρέδωσε η κυβέρνηση στους θεσμούς
Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρησιμοποιούν τη δανειακή βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση
Στο… ταψί χορεύουν πλέον την κυβέρνηση οι θεσμοί που μέσα στο χαμό των εκκρεμοτήτων θυμήθηκαν και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου αυτό να πάρει μπρος πριν από τα Χριστούγεννα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο σχεδιασμός του προχωράει ολοταχώς.
Αυτό συνέβη στο χθεσινό Eurogroup στην διάρκεια του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι εξέδωσαν νέο ασφυκτικό «τελεσίγραφο», διαμηνύοντας στην ελληνική πλευρά ότι έχει στην διάθεση της λίγα μόνο 24ωρα για να βρει λύση στα 4 «αγκάθια» προαπαιτούμενων μέτρων, διαφορετικά οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στα 10 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνέδεσαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το περίφημο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Τη διασύνδεση των ζητημάτων αυτών σε ένα κρίκο έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης άφησε να αιωρείται η απειλή ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υποβάλει πρόταση για τη σύστασή του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων , όπως έχει δεσμευθεί, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πράγματι, η συμφωνία της 13ης Ιουλίου αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές οφείλουν να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.
Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο Ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους.
Το αντικείμενό του θα είναι γρήγορα να εντοπίζει, να μεταφέρει κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να διαχειρίζεται πολύτιμα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων εργαλείων, περιλαμβανομένων μειοψηφικών μετοχικών κεφαλαίων, και να αυξάνει την αξία τους σε επαγγελματική βάση.
Αυτό θα περιλαμβάνει και τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ενισχύοντας έτσι και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50 % των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ , το δε υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μηχανή για τις ιδιωτικοποιήσεις και του στόχου για έσοδα 5,3 δισ. ευρώ που έχει τεθεί έως το 2019, αναμένεται να πάρει μπρος πριν από τα Χριστούγεννα βάσει του χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Το «πακέτο» με τα εκκρεμή μέτρα θα πρέπει είναι έτοιμο αυτή την εβδομάδα, ώστε οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) να συνεδριάσουν -το αργότερο- στις αρχές της επόμενης για να εξετάσουν αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των 10+2 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρησιμοποιούν τη δανειακή βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως μοχλό πίεσης, προκειμένου η ελληνική πλευρά να επισπεύσει την εφαρμογή των επώδυνων αλλαγών στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την τιμολόγηση των φαρμάκων, να κλείσει το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και επιπλέον να εφαρμόσει τις αλλαγές στις εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
«Για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προορίζονται μέχρι και 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον πληρούνται οι συμφνηθέντες όροι», τονίζεται στο ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προχωρά ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, αλλά πρέπει αυτή την εβδομάδα να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici ανέφερε ότι έχει υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων και έκανε ειδική αναφορά στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι» και πως «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ούτε να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σημερινή προστασία».

Πρώτη ενημέρωση: 00:30, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης