Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Παγκόσμια πρόκληση η προσφυγική κρίση – Κεντρικό θέμα η φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων

Merkel: Παγκόσμια πρόκληση η προσφυγική κρίση – Κεντρικό θέμα η φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων
Την ανάγκη για «παγκόσμια απάντηση» υπογράμμισε η Angela Merkel
Την εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια λύση διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αποτελεσματική «φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων».
Ειδικότερα, υποστήριξε πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το κεντρικό θέμα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ahmet Davutoglou την «φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων», μέσω της ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας για την μετανάστευση.
Όπως σημείωσε «ασχοληθήκαμε χθες το βράδυ εντατικά με το θέμα των προσφύγων», και κατέστη σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση - το ΔΝΤ το είπε ήδη πριν από λίγες μέρες - άρα απαιτείται και παγκόσμια απάντηση.
Στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να δώσει στους πρόσφυγες μια πατρίδα - ή μια προσωρινή πατρίδα - αλλά στην συζήτηση χθες, ήταν επίσης σημαντικό το ότι πρέπει να μετατρέψουμε, όπου είναι δυνατό, την παράνομη μετανάστευση σε νόμιμη», διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκουμε τώρα στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται τώρα εντατικές συνομιλίες - χθες και πάλι μεταξύ εμού και του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου - για το πώς προχωρούμε με την φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω μιας ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για την μετανάστευση».
Αυτή η ατζέντα βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Angela Merkel.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να δώσουμε, όσο γίνεται, τέλος στην παράνομη μετανάστευση» και εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο της κατανομής των βαρών, για το ποια οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί στην Τουρκία και ποιον αριθμό προσφύγων μπορεί κανείς να δεχθεί και κατόπιν να κατανείμει στην Ευρώπη.
«Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην έχουμε πλέον παράνομη μετανάστευση», υποστήριξε η καγκελάριος, καθώς «όσο έχουμε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω θέματα».
«Κεντρικό θέμα» για την Merkel, είναι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων».
Αυτό θα πρέπει να το συμφωνήσουμε «σε μια διαδικασία “χέρι με χέρι” με την Τουρκία και την ΕΕ, και σε αυτό το θέμα σίγουρα έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλή συζήτηση εντός της ΕΕ. Πιστεύω όμως, ότι αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο οφείλουμε στους πρόσφυγες, ότι αυτή είναι η μορφή της κατανομής των βαρών την οποία οφείλουμε και στην Τουρκία, στην άμεση γειτονιά μας, και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε ένα τέτοιο πρόβλημα», κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης