Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος λομπίστας της ΕΕ – Φόβοι ότι επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις

tags :
Financial Times: Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος λομπίστας της ΕΕ – Φόβοι ότι επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις
Μέχρι πρόσφατα οι τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι λομπίστες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
Η BlackRock έχει μετατραπεί μέσα στο 2015 στον μεγαλύτερο λομπίστα της ΕΕ καθώς στελέχη της «τριγυρνούν» συχνά στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνομιλούν με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Ιούλιο του 2015 τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού συναντούν ευρωπαίους αξιωματούχους περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία όπως οι Goldman Sachs, HSBC και Deutsche Bank..
Η BlackRock, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 4.5 τρις δολαρίων, φαίνεται ότι επηρεάζει σημαντικά τις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, στελέχη της αμερικανικής εταιρείας συναντήθηκαν με τον Jonathan Hill, τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τους συνεργάτες του πέντε φορές.
Τα στελέχη της Deutsche Bank έχουν συναντηθεί μαζί του μόνο τρείς φορές στο διάστημα αυτό σύμφωνα με την EU Integrity Watch, μια ιστοσελίδα που «παρακολουθεί» τους λομπίστες και τη δράση τους εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έντονη επιρροή της BlackRock στην ΕΕ ωστόσο δείχνει να ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς υπάρχουν προβληματισμοί ότι το διεθνές Fund μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ απ΄ ότι μπορεί λόγο του μεγέθους του.
Σύμφωνα με τον Kenneth Haar, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Εταιρικής Ευρώπης, που παρακολουθεί τις επιρροές που ασκούν στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ τέτοιες μεγάλες εταιρείες υποστηρίζει ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν καθώς ένα τέτοιο Fund θα μπορούσε να αναγκάσει τους ευρωπαίους να ακολουθήσουν μέτρα προς όφελός του».
Ο Guillaume Prache , Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Better Finance που προστατεύει τα δικαιώματα των επενδυτών υποστήριξε ότι «οι μεγαλύτερα πάροχοι κεφαλαίων έχουν περισσότερους πόρους να διαθέσουν για την άσκηση πίεσης και η BlackRock, που είναι οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο , φαίνεται να επωφελούνται από αυτό».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα νώτα τους τόνισαν ότι «οι συναντήσεις ήταν προκαθορισμένες και στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του Jonathan Hill.
Ένας από τους ισχυρούς λομπίστες πάντως των Βρυξελλών, τόνισε στους Financial Times, ότι «μέχρι πρόσφατα οι τράπεζες ήταν αυτές που κυριαρχούσαν στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασκώντας την μεγαλύτερη επιρροή ενώ τελευταία οι Επενδυτικοί οίκοι φαίνεται ότι έχουν καλύψει σημαντικά τη διαφορά».
Σύμφωνα πάντως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαφάνειας,  από το 2014 έξι κορυφαία στελέχη της BlackRock εργάζονται αποκλειστικά με Ευρωπαϊκές υποθέσεις και την Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης