Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα λαμβάνει ενέσεις κεφαλαίων – Η Ε.Ε. βασίζεται στον Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα λαμβάνει ενέσεις κεφαλαίων – Η Ε.Ε. βασίζεται στον Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Στην απελευθέρωση των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρωζώνη βασίζεται στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας ώστε να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων από τον Αύγουστο, όταν η Ελλάδα διασφάλισε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Τα νέα κεφαλαία, ύψους 2 δισ. ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να στρέψει την προσοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο οποίος ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα και επίσης, θέλουμε μια σαφή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα διάσωσης.


Οι πληγές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών


Στα μέσα του Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, να τονίζει ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα επεκταθεί μέσα στο 2016.
Εν τω μεταξύ, ο Valdis Dombrovskis σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε τα όποια κεφάλαια είναι απαραίτητα, θα εισρεύσουν στη χώρα πριν από το τέλος του έτους.
Στο άρθρο τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του ίσως αντιμετωπίσουν αυξανόμενες πιέσεις όσο προχωρά το πρόγραμμα διάσωσης και επισημαίνεται ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας κατά την τελευταία ψηφοφορία των προαπαιτουμένων, με την παραίτηση Σακελλαρίδη και τις διαγραφές των Στάθη Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Νίκου Νικολόπουλου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Φαίνεται ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν επιτρέψει κάποια χαλαρότητα στην ελληνική κυβέρνηση», μετά τη μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, «επιτρέποντας τα πιο σοβαρά θέματα της αύξησης της φορολογίας των αγροτών και της περικοπής των συντάξεων να αποφασιστούν σε μετέπειτα φάση», σημειώνουν οι αναλυτές της Παντελάκης AXEΠΕΥ, Πάρις Μαντζαβάς και Γιώργος Γρηγορίου.

Ελάφρυνση χρέους

Η αξιολόγηση του προγράμματος είναι πρόδρομος των όποιων συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που πρέπει να συμβεί προκειμένου το ΔΝΤ να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, τόνισε ότι οι τεχνικές εργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα μελετήσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης