Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke (πρώην Fed): Συμβολικής αξίας η συμμετοχή του γιουάν στο νομισματικό καλάθι των SDRs του ΔΝΤ

Bernanke (πρώην Fed): Συμβολικής αξίας η συμμετοχή του γιουάν στο νομισματικό καλάθι των SDRs του ΔΝΤ
H διεθνής αποδοχή και υιοθέτησή του αμερικανικού νομίσματος δεν οφείλεται στην απόφαση κάποιου διεθνούς οργανισμού
Δεν σημαίνει και πολλά στην πράξη η «συμβολική» περίληψη του κινεζικού νομίσματος - το ρένμινμπι ή γιουάν - στο καλάθι νομισμάτων των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDRs) του ΔΝΤ, η οποία ανακοινώθηκε χθες και θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2016.
Αυτό ισχυρίζεται σε άρθρο του ο πρώην ισχυρός επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ (Federal Reserve) και νυν οικονομολόγος του Ινστιτούτου Brookings, Ben Bernanke.
Για τον Bernanke, η κίνηση του ΔΝΤ σκοπό είχε μόνο να ανταμείψει την Κίνα για το σταδιακό «άνοιγμα» των χρηματιστηριακών αγορών της, την τήρηση διεθνών κανόνων στη χρηματο-οικονομική εποπτεία, αλλά και να αναδείξει την ανερχόμενη οικονομική της ισχύ.
Αυτό που δεν σημαίνει η περίληψη του renminbi στο νομισματικό καλάθι των SDRs, επισημαίνει ο Bernanke, είναι σίγουρα ότι το κινεζικό νόμισμα θα είναι σε θέση σύντομα να θέσει σε αμφιβολία την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών.
Άλλωστε, η επιτυχία του αμερικανικού νομίσματος στη διεθνή αποδοχή και υιοθέτησή του δεν οφείλεται στην απόφαση κάποιου διεθνούς οργανισμού, αλλά στις δυνάμεις της αγοράς παγκοσμίως, που το ανέδειξαν και το εμπιστεύονται, μεταξύ άλλων για την πολιτική σταθερότητα και ευημερία των ΗΠΑ, τον σταθερά χαμηλό πληθωρισμό και την υψηλή ποιότητα της χρηματο-οικονομικής εποπτείας που εμφανίζουν διαχρονικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης