Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα οικονομικά οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως να είναι μικρότερα του εκτιμώμενου

Moody's: Τα οικονομικά οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως να είναι μικρότερα του εκτιμώμενου
Αν και έχουν θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ μιας χώρας, τα οικονομικά οφέλη στην πιστωτική ισχύ ίσως να είναι μικρότερα από ό,τι εκτιμάται, σημειώνει ο οίκος
Αν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ μιας χώρας και στο βιοτικό επίπεδο, τα οικονομικά οφέλη και ο εν δυνάμει αντίκτυπος στην πιστωτική ισχύ ίσως να είναι μικρότερος απ' ό,τι εκτιμάται, επισημαίνει η Moody's σε σχετική ανάλυσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2015.
Σε μια εποχή υποτονικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν παρουσιαστεί ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των εισοδημάτων, εκεί που μπορεί να υπάρχει περιορισμένη όρεξη, ή περιθώριο πολιτικής για δημοσιονομική ή νομισματική χαλάρωση.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονται ως μια εν δυνάμει πηγή οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες και συμπληρώνει ότι ενώ τα κέρδη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να είναι credit positive, είναι σημαντικό να υπάρξει σωστή αξιολόγηση των πιθανών ωφελειών από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Η Moody's ανέλυσε τα στοιχεία 34 χωρών προκειμένου να αξιολογήσει την ευρωστία προηγούμενων προσπαθειών για τη διερεύνηση οικονομικών ωφελειών από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνήθως περιγράφονται ως μέτρα με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας.
Αυτά τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέσο όρο των ωρών εργασίας, της ηλικίας συνταξιοδότησης, της φορολογίας και της ρύθμισης στην αγορά προϊόντων.
Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις όντως έχουν θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, ωστόσο, αυτά τα οφέλη φαίνεται να είναι αξιοσημείωτα πιο μεγάλα όταν ξεχωριστές εκτιμήσεις για τα επιμέρους μέτρα πολιτικής αθροίζονται μαζί, όπως συμβαίνει πολλές φορές.
Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι παραπλανητικά, ειδικά αν η ανάλυση έχει αποκλείσει στοιχεία που μπορεί επίσης να έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης