Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Aναβάθμιση της Πειραιώς σε Selective Default από Default, λόγω της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης

Standard and Poor's: Aναβάθμιση της Πειραιώς σε Selective Default από Default, λόγω της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης
Η τράπεζα εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις των καταθέσεων της σε εύθετο χρόνο, λόγω των capital controls που ισχύουν στην Ελλάδα
Σε απρόσμενη αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς σε Selective Default (SD - επιλεκτικής χρεοκοπίας) από Default (D - καθεστώς χρεοκοπίας) προηγουμένως προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Standards and Poor’s στον απόηχο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Ταυτόχρονα ο οίκος αναβάθμισε σε CCC+ από D προηγουμένως, και το μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) της τράπεζας και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) σε CC από D προηγουμένως.
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Πειραιώς απηχεί την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 4,93 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα άντλησε 1,94 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, μέσω ΑΜΚ και ανταλλαγής ομολογιακών, ενώ η ΕΚΤ ενέκρινε επίσης επιπλέον κεφαλαιακές ενέργειες 271 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η S&P αναφέρει πως η αξιολόγηση «SD» στην Πειραιώς αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η τράπεζα εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις των καταθέσεων της σε εύθετο χρόνο, λόγω των capital controls που ισχύουν στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η αξιολόγηση CCC+ στο μη εξασφαλισμένο χρέος αντανακλά την άποψη της S&P ότι η Πειραιώς παραμένει ευάλωτη και εξαρτημένη από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοδοτικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις οικονομικές δεσμεύσεις της.
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει το εύθραυστο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας στην
πλαίσιο ενός αδύναμου οικονομικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως: «Αναμένουμε επίσης οι αρχές της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν διευκολύνσεις ρευστότητας για την ελληνικές τράπεζες».
Ως προς το χρέος μειωμένης εξασφάλισης η αξιολόγηση CC απηχεί την εξάρτησή του από το μη εξασφαλισμένο χρέος και ότι ενέχουν υψηλότερους κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης