Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου – Τρομοκρατία, ενεργειακά και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Τσίπρα

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου – Τρομοκρατία, ενεργειακά και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Τσίπρα
Αύριο θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου
(upd5) Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el Sisi στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου επισκέφθηκε στις 12:30 το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.  
Στο σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ.Παυλόπουλος εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι από τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θα πρέπει να διδαχθεί και η Τουρκία.
«Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η αυριανή τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου επεσήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής κατά της τρομοκρατίας ενώ έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ακόμη και στρατιωτική συνεργασία.
Επιπλέον, έκανε λόγο για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστηρικτική της στάση υπέρ των θέσεων της Αιγύπτου και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Στις 15:00 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Εγκαινιάζουμε μια στενή συνεργασία με την Αίγυπτο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Ειδικότερα, τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν μια μακρά, ιστορική συνεργασία, ενώ πρόσθεσε πως «πρόκειται για τους δύο αρχαιότερους μεσογειακούς πολιτισμούς, που μπόλιασαν το ευρωπαϊκό πολιτισμό».
«Ελλάδα και Αίγυπτος θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ευχήθηκε «η παρουσία του αιγύπτιου προέδρου, εκτός από το ζεστό ήλιο μέσα στο χειμώνα, να φέρει μια εποικοδομητική συνεργασία».
Από την πλευρά του, ο el Sisi χαρακτήρισε απόδειξη της πολύ καλής σχέσης των δύο χωρών την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Ελλάδα μεταφέρει την αιγυπτιακή φωνή στους Ευρωπαίους φίλους μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα συζητηθούν τρόποι συνεργασίας με την Κύπρο, τονίζοντας πως στόχος είναι «η τριμερής συνεργασία να είναι η βάση για μεγαλύτερη συνεργασία στην περιοχή».
«Πέραν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των επενδύσεων έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε», συνέχισε ο αιγύπτιος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «από τη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου περιμένουν πολλοί... πολλά».
Τέλος, ο el Sisi απηύθυνε πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί επίσημα το Κάιρο.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις.
Αύριο, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου στην Ελλάδα "είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, και κατασκευών/υποδομών".

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σημείωμα αναφέρει:
"Η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου και η αυριανή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική, Ελλάδας και Κύπρου, ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες-παραδοσιακούς εταίρους της περιοχής.
Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Σίσι, στόχος είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, και κατασκευών/υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες.
Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.
Η Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στόχο έχει την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.
Δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την – ολοένα και πιο απαραίτητη – διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.
Της Συνόδου θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις".

(πρώτη ενημέρωση 8 Δεκεμβρίου 08:14)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης