Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Σε πολύ γερά θεμέλια η διμερής συνεργασία - El Sisi: Κοινή δέσμευση για ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου

Τσίπρας: Σε πολύ γερά θεμέλια η διμερής συνεργασία - El Sisi: Κοινή δέσμευση για ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια η οποία αναμένεται
Την εκτίμηση ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο έγινε μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ιδιαίτερης σημασίας» την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών και γνωστοποίησε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια η οποία αναμένεται.
Παράλληλα, σε ένδειξη καλής συνεργασίας οι δύο ηγέτες θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μας σε διεθνείς οργανισμούς», είπε στη συνέχεια.
Πρόσθεσε, δε, πως «μιλήσαμε για να βρεθεί λύση δια της διπλωματικής οδού στη Συρία και στη Λιβύη».
Αύριο, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 3η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Αιγύπτου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία , την συνεργασία και την ανάπτυξη».
Από την πλευρά του ο El Sisi αναφέρθηκε στην κοινή δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να αναπτυχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δύο άνδρες δεσμεύονται να επαναφέρουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι εγκωμίασε τον ελληνικό ρόλο στα διεθνή φόρα, καθώς όπως είπε η Ελλάδα διακρίνεται για την αντικειμενική της άποψη.
Ερωτηθείς σχετικά, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.
Μας αφορά το πώς θα συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την κοινή απειλή που είναι το ISIS.
Αποφασίσαμε μόνιμο και διαρκή συντονισμό με ανταλλαγή πληροφοριών.
Αυτή η συνεργασία έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους, ωστόσο αποτελεί ακόμα πρόκληση η προσφυγική κρίση».
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως «δεν είναι σωστό να συσχετίζουμε την πετυχημένη ήδη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες στην περιοχή».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει το.. χρονοδιάγραμμα των διμερών συμφωνιών, είπε ότι «δεν έχουμε καθυστερήσει, για να καταλήξει κανείς σε συμφωνίες πρέπει να υπάρξει και το διερευνητικό διάστημα».
Υποστήριξε, δε, πως η Ελλάδα αποτελεί δρόμο για τους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος μέσα από αγωγούς, ενώ τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
«Ο ρόλος της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι ο ρόλος της λογικής.
Παραδοσιακά έχουμε καλές σχέσεις τόσο με τις αραβικές, όσο και με τις ευρωπαϊκές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο αντάμωμα τριών ηπείρων, όπου και παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ρόλος μας θα είναι ο ρόλος της λογικής, του διαλόγου, της διαμεσολάβησης», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, όπου και αν βρίσκονται.
Ακόμα, τόνισε πως «η Αίγυπτος δεν χρειάζεται κάποια γέφυρα για να επικοινωνήσει με την Ευρώπη», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα στάθηκε στον αιγυπτιακό λαό στις δύσκολες στιγμές και η Αίγυπτος στάθηκε στην Ελλάδα».
Η συνεργασία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικό στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να δίνει λύσεις, επεσήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός, o οποίος υποστήριξε ότι «έχουμε στόχο την επίλυση του παλαιστινιακού».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης