Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε το Ιράν κατά παράβαση της 7μερούς συμφωνίας

Reuters: Σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε το Ιράν κατά παράβαση της 7μερούς συμφωνίας
Όλες οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν έχουν απαγορευτεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2010
Αναφορές για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Ghadr-110 από το Ιράν στις 21 Νοεμβρίου 2015 κατά παράβαση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξετάζουν ενδελεχώς οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Όπως αναφέρει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Samantha Power, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναφορές, οι ΗΠΑ θα φέρουν το ζήτημα ενώπιον του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό να αναληφθούν οι «απαραίτητες δράσεις».
Ο πύραυλος υγρών καυσίμων που φέρεται να εκτοξεύτηκε ήταν τύπου Shahab-3, είχε βεληνεκές 1,900 χλμ., έφερε δυνατότητες μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής και η εκτόξευσή του έγινε από το ιρανικό λιμάνι Τσαπαχάρ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Όλες οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν έχουν απαγορευτεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2010, απόφαση που παραμένει εν ισχύ μέχρι την εφαρμογή της επταμερούς διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν που υπεγράφη τον Ιούλιο 2015.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, το Ιράν έχει συμφωνήσει να απόσχει από δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μέχρι το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης