Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η Ελλάδα θα λάβει 1 δις ευρώ, από τα 86 δις του πακέτου στήριξης, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

Financial Times: Η Ελλάδα θα λάβει 1 δις ευρώ, από τα 86 δις του πακέτου στήριξης, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς
O ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό πίεση από τους πιστωτές να αποδεχθεί την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή
Η Ελλάδα αναμένει να λάβει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα 1δισ ευρώ, από τα 86δις ευρώ του τρίτου πακέτου διάσωσης, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές για την επόμενη δέσμη μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα Σάββατο (12/12) και περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Το νομοσχέδιο αυτό αντικατοπτρίζει τη συμφωνία με τους πιστωτές για μια σειρά νέων μέτρων που χαρακτηρίστηκαν «ορόσημα» στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη.
Η ψήφισή του θα διεξαχθεί την Τρίτη (15/12), γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος στους FT.
Η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ πιστεύουν ότι το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή χωρίς απρόοπτα (αποστασίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) καθώς περιλαμβάνει παραχωρήσεις που γίνονται από τους πιστωτές σχετικά με κρίσιμα ζητήματα μετά από μια εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.
Μετά από αυτό, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία τον επόμενο μήνα, τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καθώς οι πιστωτές ζητούν περισσότερες περικοπές στις συντάξεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που υπήρξε με τους δανειστές την Παρασκευή (11/12) η οποία θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να διατηρήσει το 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ, η οποία κατέχει σχεδόν το μονοπώλιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Ο Α. Τσίπρας είπε στο κοινοβούλιο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό πίεση από τους πιστωτές να αποδεχθεί την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό, κάτι που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά.
Το νέο ταμείο θα περιλαμβάνει την υπάρχουσα υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ ταμείο διάσωσης των τραπεζών και των κρατικών οντοτήτων έλεγχο των ακινήτων και συμμετοχών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η ελληνική πλευρά, όχι των πιστωτών, θα διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, αλλά και οι δύο θα έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο μήνα, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να κάνουν συμφωνίες με εξειδικευμένους επενδυτές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία τώρα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ήμισυ του δανεισμού σε όλον τον τομέα.
Αλλά οι πωλήσεις των προβληματικών χρεών θα πρέπει να περιορίζονται προς το παρόν στην εταιρική περιουσία και τα δάνεια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης