Προσφορά 3,35 δισ. θα λάβει από 1 εκ των 3 υποψηφίων η Εθνική για Finansbank – Κάτω από 3 δισ ακυρώνει τον διαγωνισμό

Προσφορά 3,35 δισ. θα λάβει από 1 εκ των 3 υποψηφίων η Εθνική για Finansbank – Κάτω από 3 δισ ακυρώνει τον διαγωνισμό
Η Εθνική επένδυσε 5,5 δισεκ. ευρώ στην Finansbank και θα πάρει πίσω 3,35 δισεκ. ευρώ με την πώληση ενώ επί 9 χρόνια δεν πήρε ούτε 1 ευρώ μέρισμα.
Στις 21 Δεκεμβρίου του 2015, το απόγευμα της Δευτέρας θα υποβληθούν οι προσφορές για την Finansbank.
Σύμφωνα με πηγή ένας εκ των τριών ενδιαφερομένων για την Finansbank σχεδιάζει να υποβάλλει προσφορά περί τα 3,35 δισεκ. ευρώ κάτω από τα 3,5 δισεκ. ευρώ αλλά πάνω από 3 δισεκ. ευρώ όπως αναφέρει έγκυρη πηγή.
Ερωτηθείσα η Εθνική απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία «αναμένουμε προσφορές δεν μπορούμε να σχολιάσουμε άπαξ και αρχές της νέας εβδομάδας θα γνωρίζουμε τα τιμήματα των υποψηφίων»
Μέχρι τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν 3 ενδιαφερόμενοι οι δύο είναι γνωστοί το Qatar που είναι το φαβορί, η Τουρκική τράπεζα Garanti και ένας τρίτος υποψήφιος έκπληξη.
Η Εθνική τράπεζα δεν θα δεχθεί προσφορά κάτω από τα 3 δισεκ. κάτω από την λογιστική αξία που βρίσκεται στα 3 με 3,1 δισεκ. της Finansbank.
Ωστόσο με βάση νεότερη πληροφόρηση, υπάρχει ενδιαφερόμενος που θα υποβάλλει προσφορά στα 3,35 δισεκ. ευρώ.  
Η Finansbank αποτιμάται στο τουρκικό χρηματιστήριο 17,7 δισεκ. τουρκικές λίρες που σημαίνει 5,5 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία – είχε φθάσει και 6,2 δισεκ. ευρώ πρόσφατα -  ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 3,1 δισεκ.
Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική έχει εκτιμήσει ότι από την Finansbank θα πιάσει μια φορά το book value δηλαδή περίπου 3 δισεκ. ευρώ όσα είναι και τα κεφάλαια.
Η DGCom έχει αποδεχθεί την αποτίμηση της Finansbank μια φορά τα κεφάλαια και με βάση αυτό τον σχεδιασμό προχωράει και η διαδικασία πώλησης.
Οι αναφορές που είχαν υπάρξει για 1,3 με 1,5 δισεκ. προσφορά για την Finansbank πέραν της διάψευσης της Εθνικής προσκρούει στο εξής εμπόδιο.
Η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει την Finansbank σε τόσο χαμηλή τιμή αφετέρου η Finansbank ας υποθέσουμε ότι επιτυγχάνει 250 εκατ κέρδη ετησίως σημαίνει 5 φορές τα κέρδη της τράπεζας και η προσφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Με τίμημα 3 δισεκ. συνεπάγεται 12 φορές τα κέρδη ή περίπου 1 P/BV.
Η Εθνική έχει αποφασίσει να αποπληρώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τα cocos του ΤΧΣ και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να επισπεύσει την πώληση της Finansbank.
Με βάση πληροφορίες
1)Ο χρονικός στόχος είναι πώληση στις 21 Δεκεμβρίου του 2015.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκταμιευτεί το τίμημα θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες άρα μέσα του 2016.
2)Με βάση ενδείξεις η Εθνική έχει αναφέρει στην DGCom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποδεχθεί ότι το τίμημα που θα μπορούσε να πιάσει η Εθνική από την Finansbank είναι 3 δισεκ. ευρώ δηλαδή μια φορά το book value όσα είναι δηλαδή και τα κεφάλαια της Finansbank.
3)Προσφορές για την Finansbank αναμένονται από το Qatar και την Garanti ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και τρίτος ενδιαφερόμενος έκπληξη.
Θεωρητικά έχει προβάδισμα το Qatar για την Finansbank αλλά όλα είναι ακόμη ανοικτά.
Με βάση τον σχεδιασμό όταν η Εθνική εκταμιεύσει το ποσό του τιμήματος θα αποπληρώσει τα 2 δισεκ. cocos δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2016.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank θα είναι η 3η τράπεζα στην Ελλάδα με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ενώ τα κεφάλαια θα προσεγγίζουν τα 11 δισεκ. εκτινάσσοντας το core tier 1 σε πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ σε 24%.
Η Εθνική θα χάσει ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με βάση την λογιστική απεικόνιση των μεγεθών της Finansbank αλλά επειδή δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ μέρισμα η πώληση θα πρέπει να αξιολογηθεί με όρους τιμήματος σε σύγκριση με το κόστος της επένδυσης.
Η Εθνική επένδυσε 5,5 δισεκ. ευρώ στην Finansbank και θα πάρει πίσω 3,35 δισεκ. ευρώ με την πώληση ενώ επί 9 χρόνια δεν πήρε ούτε 1 ευρώ μέρισμα.
Το ιδανικό θα ήταν η Εθνική να λάμβανε 5,5 δισεκ. ευρώ για την Finansbank ή 1,8 φορές την λογιστική αξία book value αλλά προφανώς αυτό είναι απίθανο σενάριο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS