Ποια είναι η δίκαιη τιμή της Finansbank; – Θα είναι λάθος να πωληθεί αν το τίμημα δεν είναι το βέλτιστο δυνατό

Ποια είναι η δίκαιη τιμή της Finansbank; – Θα είναι λάθος να πωληθεί αν το τίμημα δεν είναι το βέλτιστο δυνατό
Tα 3 δισεκ. αποκτώντας το 100% της Finansbank είναι μια τιμή που χαρακτηρίζεται χαμηλή και σε καμία περίπτωση ακριβή
Εδώ και εβδομάδες αναφερόμαστε στην Finansbank αναλύοντας αν θα πρέπει ή όχι να πωλήσει η Εθνική την τουρκική θυγατρική της.
Η θέση μας θα είναι ξεκάθαρη.
Η Εθνική έχει συμβατική υποχρέωση να πουλήσει το 100% της Finansbank έως το τέλος του 2016, προσέξτε έως το τέλος του 2016 και όχι 2015.
Η Εθνική αποτίμησε στο κεφαλαιακό πλάνο και στο πλάνο αναδιάρθρωσης την Finansbank στα 3 δισεκ. δηλαδή μια φορά το book value και η DGcom αποδέχθηκε αυτή την αποτίμηση.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGCom ωστόσο αποδέχθηκε και κάτι άλλο ακόμη πιο ουσιαστικό.
Άπαξ και η Εθνική έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως, η πώληση της Finansbank πρέπει να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Αν π.χ. ίσχυε ότι σήμερα 21 Δεκεμβρίου η Εθνική πρέπει να πουλήσει την Finansbank υποχρεωτικά θα εμφανίζονταν 2-3 ενδιαφερόμενοι θα υπέβαλλαν εξευτελιστικές προσφορές και η Εθνική θα υποχρεωνόταν να πουλήσει.
Όμως η DGCom έχει δεχθεί ότι η Finansbank πρέπει να πωληθεί στις σωστές τιμές και σωστή τιμή θεωρείται 1 φορά το book δηλαδή στα 3 δισεκ. ευρώ.
Το ιδανικό θα ήταν να πωληθεί όσο κόστισε στην Εθνική επένδυσε σωρευτικά από το 2006 περί τα 5,5 δισεκ.
Τον Ιανουάριο του 2014 η διοίκηση Τουρκολιά – που δυστυχώς συνεχίζει να ταλαιπωρείται με σοβαρό πρόβλημα υγείας μετά και από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο – έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Το Qatar προσέφερε 5,5 δισεκ. όσο κόστισε η Finansbank αλλά η Εθνική απέρριψε την οικονομική προσφορά.
Φθάνοντας στο σήμερα, έχουμε αναλύσει ότι στο ερώτημα τι κέρδισε η Εθνική με όρους απόσβεσης επένδυσης από το 2006 έως το 2015 από την επένδυση στην Finansbank η απάντηση είναι ΜΗΔΕΝ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε επιβάλλει τόσους περιορισμούς που τα κέρδη της Finansbank αποθεματοποιούνταν και έμεναν στην Τουρκία.
Η Εθνική λοιπόν δεν έλαβε μέρισμα από την Finansbank ούτε 1 ευρώ.
Οι λογιστικές καταστάσεις μπορεί να ωραιοποιούνταν στην Εθνική αλλά ποτέ η Εθνική δεν έβαλε 1 ευρώ στα Ταμεία της.
Λογιστικά εμφάνισε κέρδη αλλά ποτέ δεν ήρθαν στην Ελλάδα, 9 χρόνια η επένδυση κόστισε 5,5 δισεκ. και απέδωσε μηδέν.
Δυστυχώς αυτή είναι μια αλήθεια.
Αν αξιολογήσει κανείς πως αποτιμάται σήμερα η Garanti bank ή ΑΚ bank η Ziraat bankasi ή η Yapi ve Kredi Bankasi εξάγει ένα συμπέρασμα.
Η Garanti έχει 31 δισεκ. λίρες Τουρκίας κεφαλαιοποίηση δηλαδή 9,8 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια ανέρχονται σε 28 δισεκ. τουρκικές λίρες αυτό σημαίνει 1,1 τιμή προς λογιστική αξία.
Η Finansbank  διαθέτει 3,1 δισεκ. κεφάλαια σε ευρώ και κεφαλαιοποίηση 5,5 δισεκ. ή 17,5 δισεκ. τουρκικές λίρες.
Αυτό σημαίνει P/BV 1,77 τιμή προς λογιστική αξία.
Ωστόσο τα 3 δισεκ. αποκτώντας το 100% της Finansbank είναι μια τιμή που χαρακτηρίζεται χαμηλή και σε καμία περίπτωση ακριβή ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν πρέπει να πληρωθεί και ένα premium για τον έλεγχο της Finansbank, την αύξηση μεριδίων ή γενικότερα την αύξηση των assets.
Άρα η δίκαιη τιμή είναι 4 δισεκ. και όχι 3 δισεκ.
Οτιδήποτε κάτω από 3 δισεκ. θα ήταν εγκληματικό λάθος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS