Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία από μια αδύναμη κυβέρνηση

Fitch: Κίνδυνος για τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία από μια αδύναμη κυβέρνηση
Αν η κυβέρνηση που προκύψει είναι αδύναμη ή εξαρτάται από ριζοσπαστικά κόμματα, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου εγκαινιάζουν μια εποχή μιας αδύναμης κυβέρνησης, μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την εκπλήρωση των δημοσιονομιών στόχων, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η Fitch, η οποία έχει αναλύσει το πολιτικό πανόραμα στην Ισπανία μετά τις εκλογές, επισημαίνει ότι η πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνασπισμού θα απαιτήσει την παρουσία τουλάχιστον τριών κομμάτων, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο «τη διασφάλιση μιας σταθερής κυβέρνησης».
Υπό αυτή την έννοια, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι αν η κυβέρνηση που προκύψει είναι αδύναμη ή εξαρτάται από ριζοσπαστικά κόμματα, αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη χώρα ή να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική.
Από την άλλη πλευρά, η Fitch εξαίρει την δυναμική οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, ξεχωρίζοντας τη μείωση του ελλείμματος, που εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 4,3% του ΑΕΠ το 2015, για να μειωθεί στο 3,1% το 2016 και στο 2,7% το 2017.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές είναι ακόμη ανολοκλήρωτες.
«Βραχυπρόθεσμα, η πολιτική αβεβαιότητα πιθανόν να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς οι προϋπολογισμοί του 2016 εγκρίθηκαν πριν από τις εκλογές», εξηγεί η Fitch στην ανακοίνωσή της.
Υπό αυτή την έννοια, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τη μείωση του ελλείμματος, όμως τονίζει ότι μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας και η πιθανότητα μερικής αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων εξυγίανσης θα μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης