Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λαϊκή Κύπρου και Επενδυτική Ελλάδος στις τράπεζες που τελούν υπό τη δικαιοδοσία της SRB

Λαϊκή Κύπρου και Επενδυτική Ελλάδος στις τράπεζες που τελούν υπό τη δικαιοδοσία της SRB
Στη δικαιοδοσία της αρχής SRB βρίσκονται όλες οι τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ
Η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος συγκαταλέγονται στις τράπεζες που τελούν υπό τη δικαιοδοσία της αρχής Single Resolution Board.
Ειδικότερα, πέρα από τις τράπεζες που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό τη δικαιοδοσία της SRB, της νέας ευρωπαϊκής αρχής για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών, βρίσκονται και οι ακόλουθοι οργανισμοί διασυνοριακοί, όπως αναφέρει, οργανισμοί: 

Embedded image permalink


Τι μετέδιδε στις 3 Ιανουαρίου το bankingnews.gr:

Η αρχή εξυγίνασης και εκκαθάρισης η SRB είναι η νέα αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέλαβε δράση από την 1 Ιανουαρίου 2016 με στόχο την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών έχει σημαντικά κεφάλαια στον προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση την εξυγίναση σε 10 τράπεζες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναφέρουν οι Financial Times.
H SRB ωστόσο θέλει 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να παρέχει συμβουλές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και νομικές γνωμοδοτήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το 2016 ως το 2020 για την εκκαθάριση των τραπεζών της ευρωζώνης.
Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι οι συμβουλές αυτές θα κοστίσουν μεταξύ 400.000 και 500.000 ευρώ για κάθε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή τράπεζα, έτσι ώστε το SRB θα είναι σε θέση να καλύψει 8 με 10 τράπεζες.
Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα τον τραπεζικό κλάδο, οι ηγέτες της ευρωζώνης σφυρηλάτησαν ένα σύνθετο πρωτόκολλο για το χειρισμό χρεοκοπημένων τραπεζών.
Ο στόχος είναι να επιλύονται τα προβλήματα ακόμη και στις μεγαλύτερες τράπεζες μέσα σε ένα σαββατοκύριακο υπό την καθοδήγηση του βραχίονα που εδρεύει στις Βρυξέλλες την SRB σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές εξυγίανσης και τις εποπτικές αρχές.
Η αρχή εξυγίνασης βρίσκεται υπό την προεδρία του Elke König, πρώην προέδρου της γερμανικής ρυθμιστικής BaFin.
Πολλοί παράγοντες του τραπεζικού κλάδου είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν είναι πραγματικά δυνατή μια ομαλή εκκαθάριση κάτω από πολύ στενά χρονικά περιθώρια, ειδικά σε περιπτώσεις περίπλοκων διαδικασιών όπως η κατάρρευση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.
Ως εκ τούτου, η SRB θα παρακολουθείται στενά.
Η SRB αρχικά θα παρέχει συμβουλές με το ανάλογο τίμημα.
Οι big four λογιστικές εταιρείες - KPMG, ΕΥ, Deloitte και PwC - αναμένεται να δώσουν μάχη όπως και μεγάλα παγκόσμια δικηγορικά γραφεία, όπως Allen & Overy και Skadden θα δείξουν ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης