Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπέρ της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για τις χώρες της Ε.Ε. ο Munchau (FT)

tags :
Υπέρ της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για τις χώρες της Ε.Ε. ο Munchau (FT)
H ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομίες, εφόσον το κόστος για την εφαρμογή τους είναι καταστροφικό
Για το ενδεχόμενο επαναφοράς των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στις ευρωπαϊκές οικονομίες κάνει λόγο σε άρθρο του στους Financial Times, o Wolfang Munchau.
Όπως σημειώνει, η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομίες, εφόσον το κόστος για την εφαρμογή τους είναι καταστροφικό.
Ωστόσο τονίζει πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, δεν έχουν μπει ακόμη σε μια τέτοια συζήτηση.
Όταν η Margaret Thatcher ανέλαβε την εξουσία στη Βρετανία το 1979, μία από τις πρώτες της αποφάσεις ήταν η κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls), αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times.
Αυτή η απόφαση αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όχι μόνο για τη Βρετανία.
Η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων κατέστη έκτοτε ένα από τα αξιώματα του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος παγκοσμίως.
Αποτελεί επίσης μία από τις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών.
Ο Munchau επικαλείται τον Ιταλό οικονομολόγο Tommaso Padoa-Schioppa, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον παραπάνω συνδυασμό αρχών ως ένα «ασυνεπές κουαρτέτο», εννοώντας ότι λογικά δεν μπορεί να επιτευχθεί η εφαρμογή του.
Πιο δραστικά μέτρα, όπως η φυγή χωρών από το ευρώ ή η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή.
Όπως υποστηρίζει ο Munchau η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων σίγουρα δεν μπορεί να διατηρηθεί ως αρχή, όταν το οικονομικό κόστος είναι τόσο καταστροφικό.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν κάτι κοινό στην προ – Θάτσερ εποχή και θα μπορούσαν να επανέλθουν, καταλήγει ο αρθρογράφος των FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης