Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για τον Τσίπρα – Στα χέρια του το μέλλον της κυβέρνησης

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για τον Τσίπρα – Στα χέρια του το μέλλον της κυβέρνησης
Αυξάνει η πίεση στον πρωθυπουργό
Παρά τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που δρομολογεί η εκλογή Μητσοτάκη στη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του το μέλλον της κυβέρνησης του.
Διότι μπορεί η ΝΔ να κάνει λόγο για «τη νέα εποχή που αρχίζει», αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν έως ότου εξελιχθούν σε έναν σοβαρό πολιτικό αντίπαλο.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι η πίεση στον πρωθυπουργό αυξάνει.
Τα μηνύματα που έλαβε η κυβέρνηση από την Ευρώπη, όπως διαφάνηκε από την περιοδεία του κ.Τσακαλώτο αλλά και από το χθεσινό Eurogroup, είναι σαφή.
Το κυριότερο είναι ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι μια σύντομη διαδικασία αλλά θα τραβήξει σε βάθος μηνών.
Γεγονός που εν μέρει ανατρέπει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που ήθελε να κλείσει το συντομότερο δυνατό τα «καυτά μέτωπα» (π.χ. ασφαλιστικό, φορολογικό αγροτών) και να αναστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος
«Κλειδί» για όλες τις εξελίξεις αποτελεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτές επιμένουν οι εταίροι, αλλά και σε αυτές «ποντάρει» η κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+ ότι η κυβέρνηση του έχει «εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια».
Και μπορεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών να προκαλέσει ενστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ενδεχομένως να αυξήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος.
Όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση.
Διότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις θετικές εξελίξεις, στις οποίες ευελπιστεί η κυβέρνηση, για να αλλάξει το κλίμα και η ψυχολογία στην οικονομία.
Και θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση με αποφασιστικότητα και χωρίς άλλα πισωγυρίσματα.
Είναι άλλωστε απαραίτητο προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει μελλοντικά και μέρος του προγράμματος και των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Διαφορετικά θα βγει και πολιτικά χαμένη.
Μια και θα δώσει το έναυσμα στους ψηφοφόρους να στραφούν στη ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη, με το σκεπτικό ότι τουλάχιστον αυτός πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και επομένως μπορεί να τις υλοποιήσει τάχιστα και αποτελεσματικά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης