Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου (ΝΔ) στο bankingnews: Το Ασφαλιστικό βάζει «νταβατζή» το κράτος στον επαγγελματία

Οικονόμου (ΝΔ) στο bankingnews: Το Ασφαλιστικό βάζει «νταβατζή» το κράτος στον επαγγελματία
Πέρυσι τον Ιανουάριο μιλούσαμε για 6% μείωση των επικουρικών λόγω ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, με το νέο Ασφαλιστικό η μείωση για τον παλαιό συνταξιούχο είναι 20%-30%
Τη βασική πολιτική και αντιπολιτευτική στάση τής Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, δίνει ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου με συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
Ο κ. Οικονόμου ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ είναι αρνητική απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, κάνοντας λόγο για ένα “φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο με περικοπές που δεν δίνουν αδιέξοδο στο πρόβλημα”, ενώ τονίζει πως “χτυπιέται ο αυτοαπασχολούμενος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, η καρδιά της ιδιωτικής οικονομίας”.
“Δεν μπορεί ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο να πληρώνει ασφάλιστρα και φόρο τα 13.000, τα 13.500 ευρώ. Δεν μπορείς να βάζεις συνέταιρο το κράτος στην επιχείρησή σου, στη δουλειά σου.
Θα το πω λαϊκά, το βάζεις νταβατζή”, αναφέρει.
“Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιζήσει κανένας δικηγόρος, κανένας γιατρός, κανένας μηχανικός, κανένας επαγγελματίας ο οποίος στηρίζει αυτή τη στιγμή και είναι η παραγωγική βάση της χώρας μας”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και συμπληρώνει:
“Οι κακές κυβερνήσεις της δεξιάς, οι ανάλγητοι, οι νεοφιλελεύθεροι, δεν διανοήθησαν από το ’90 που είναι ο θεσμός του ΕΚΑΣ να τον καταργήσουν και θα έρθει ο Τσίπρας με τον Κατρούγκαλο να συζητήσουμε για δικαιοσύνη και για πολιτική υπέρ του αδυνάτου;”
Ο κ. Οικονόμου υπενθυμίζει παράλληλα το “κλάμα”, όπως λέει χαρακτηριστικά, που έριχναν στα πάνελ και στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
“Πέρυσι τον Ιανουάριο μιλούσαμε για 6%, μεσοσταθμιστικά, μείωση των επικουρικών λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος”, σημειώνει και υπογραμμίζει πως με το νέο Ασφαλιστικό η μείωση για τον παλαιό συνταξιούχο είναι “20% με 30% μεσοσταθμιστικά”.
“Να φτιάξουν τρία Ταμεία. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ”, αντιπροτείνει και υπογραμμίζει τις τέσσερις αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:
* Κοινωνικό σύστημα ασφάλισης με τρία Ταμεία.
* Εισπραξιμότητα: Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στα έσοδα.
* Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
* Η ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από τις εφορίες.
* Η ενεργητική πολιτική για την απασχόληση: Να στηρίξουμε την επιδότηση εργασίας, όχι την επιδότηση της ανεργίας.
“Αγκάθι” για την κυβερνητική συνοχή θεωρεί τις δύσκολες αλλαγές που έρχονται αμέσως μετά το Ασφαλιστικό στη φορολογία αγροτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθεί η δεδηλωμένη.
Τέλος, ο κ. Οικονόμου, σχολιάζοντας το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα και τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς τις δυνάμεις του κέντρου, μιλά για μία “πορεία, η οποία είναι ανανεωτική και αναζωογονητική για την παράταξη και θα της δώσει τον ωφέλιμο, ζωτικό, πολιτικό χώρο να κινηθεί και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές”.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στο bankingnews.gr:

Μετά τις αντιδράσεις της ΝΔ και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να περιμένουμε καταψήφιση όλων των άρθρων του Ασφαλιστικού;
Καταρχάς ένα Ασφαλιστικό το ψηφίζεις εάν δεις να αποτελεί μία βιώσιμη και εναλλακτική λύση στο σημερινό πρόβλημα το οποίο υπάρχει στο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης.
Άρα λοιπόν, επί της αρχής, αν και εφόσον μιλάμε για την πρόταση την οποία έχουμε στα χέρια μας που είναι η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, πραγματικά η Νέα Δημοκρατία δεν είναι θετική και δεν θα την υποστηρίξει.
Γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα εισφοροεισπρακτικό νομοσχέδιο και με περικοπές που δεν δίνουν διέξοδο στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Υπό αυτή την έννοια, κατά βάση είμαστε αρνητικοί.
Αν στα άρθρα, κάποια διάταξη μπορούμε να δούμε και να συζητήσουμε επί μέρους ζητήματα, αλλά τώρα μιλάμε για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και το πως τοποθετείται η Νέα Δημοκρατία στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά «δικαιοσύνης» στο νέο ασφαλιστικό;
Το νομοσχέδιο δεν δίνει δυνατότητες να συζητάμε για δικαιοσύνη και για βιώσιμη προσέγγιση και λύση του Ασφαλιστικού. Προσέξτε να δείτε…
Όταν, με τη εισφοροεπιδρομή που θεσπίζεται, χτυπιέται ο αυτοαπασχολούμενος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή η καρδιά της ιδιωτικής οικονομίας το θέμα είναι αν θα του κάνουμε μικρή ζημιά, ή πολλή μικρή, ή μεγάλη;
Εδώ γίνεται μεγάλη ζημιά.
Θα πάμε δηλαδή στο κλασικό της παροιμίας του Χότζα “Γεμίζουμε το δωμάτιο, αδειάζουμε κατά λίγων και θα είμαστε και ευχαριστημένοι;
Εδώ είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιζήσει κανένας δικηγόρος, κανένας γιατρός, κανένας μηχανικός, κανένας επαγγελματίας ο οποίος στηρίζει αυτή τη στιγμή και είναι η παραγωγική βάση της χώρας μας.
Άρα λοιπόν, καταλαβαίνω ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι τεράστιες από όλους τους κλάδους και έρχεται τώρα η κυβέρνηση και τα ξαναψάχνει, τα ξανακοιτάει, τα ξαναθέτει.
Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή, με παραδείγματα, ότι δεν μπορεί ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο να πληρώνει ασφάλιστρα και φόρο τα 13.000, τα 13.500 ευρώ.
Δεν μπορείς να βάζεις συνέταιρο το κράτος στην επιχείρησή σου, στη δουλειά σου.
Θα το πω λαϊκά, το βάζεις νταβατζή.
Ε, αυτό είναι δίκαιο;
Αυτό έχει προοπτική;
Οδηγεί σε μια αναπτυξιακή πορεία, όταν θα νεκρώσεις όλα τα επαγγέλματα και ό,τι έχει μείνει;
Όταν δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε ζωντανή μία οικονομική δραστηριότητα και αυτή θα την εξαντλήσεις απομυζώντας τις εισφορές αυτές;
Ακόμα και το φιλολαϊκό προφίλ του Τσίπρα, πώς φιλοτεχνείται όταν κόβει το ΕΚΑΣ; Δηλαδή, τη στήριξη του χαμηλοσυνταξιούχου έρχεται σήμερα η “πρώτη φορά αριστερά” να το βγάλει;
Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη;
Οι κακές κυβερνήσεις της δεξιάς, οι ανάλγητοι, οι νεοφιλελεύθεροι, δεν διανοήθησαν από το ’90 που είναι ο θεσμός του ΕΚΑΣ να τον καταργήσουν και θα έρθει ο Τσίπρας με τον Κατρούγκαλο να συζητήσουμε για δικαιοσύνη και για πολιτική υπέρ του αδυνάτου;
Και αυτά είναι ενδεικτικά δύο παραδείγματα, γιατί αν ανοίξουμε τη συζήτηση και για τους αγρότες με την κατάργηση του ΟΓΑ και τον πολλαπλασιασμό εισφορών, συν την αύξηση της αγροτικής δαπάνης με το νέο φορολογικό που έρχεται, φανταστείτε σε τι συμπληγάδες μπαίνει ο αγροτικός κόσμος.
Δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά το ενιαίο “μαμούθ” Ταμείο.
Άλλες εισφορές να πληρώνει ο μισθωτός και άλλες ο αγρότης και άλλες ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Άρα καταλαβαίνετε τι διαλυτικό θα είναι για τον αγροτικό κόσμο μέσα σε ένα χρόνο ξαφνικά να του ζητάει η κυβέρνηση να πολλαπλασιάσει το κόστος.
Θα ψάχνουμε με το τηλεσκόπιο να βρούμε αγρότη.
Πού είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, πού είναι ο πυλώνας του πρωτογενούς τομέα;
Αυτά θα τα δείτε στο αγροτικό νομοσχέδιο που έρχεται και εκεί θα καταλάβει ο κύριος Τσίπρας ότι δεν μπορεί να παίζει με την προοπτική και την βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειών και ενός ολόκληρου παραγωγικού τομέα της χώρας.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μέχρι στιγμής δέχεται βολές ότι δεν έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν τέτοιες;
Πέρυσι τον Ιανουάριο μιλούσαμε για 6% μεσοσταθμιστικά μείωση των επικουρικών λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αυτή η ρήτρα μεσοσταθμιστικά θα δημιουργούσε ένα 6% μείωση των επικουρικών.
Έγινε ο κακός χαμός.
Τόνοι δακρύων και κλάματος και οδυρμού και θλίψης στα πάνελ και στη Βουλή από τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταρρέει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Γιατί ήταν η συζήτηση για τη μείωση στο email Χαρδούβελη.
Σήμερα, μιλάμε ότι εδώ έχουμε καταιγισμό και ορυμαγδό μειώσεων στις κύριες και στις επικουρικές.
Για τον νέο συνταξιούχο, πάνω από 20% με 30% μεσοσταθμιστικά και για τον παλαιό, απλά μεταθέτουμε τη λυπητερή μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια, μέχρι το 2018 το αργότερο. Άρα, ποιος ευθύνεται για την επιβάρυνση;
Ποιος ευθύνεται για το ΕΚΑΣ που κόβεται, ποιος ευθύνεται για την τρομερή εισφοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και στην ιδιωτική οικονομία;
Συζητούσαμε πέρσι αυτόν τον καιρό αυτά τα θέματα;
Γιατί άμα τα συζητούσαμε να μου θυμίσει κάποιος σε ποια πάνελ τα συζητούσαμε και πού τα συζητούσαμε.
Το κλάμα έπεφτε για το 6% μόνο μείωση λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και σήμερα έχουν μπει 2,2 δισ. μειώσεις συν το ΕΚΑΣ που φτάνουμε τα 3 δισ.
Πού υπήρχαν αυτά;
Οι υπεύθυνοι αυτής της τρομακτικής αποτυχίας δεν μπορούν να συζητούν αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προτάσεις.
Τους είπε κανείς να φτιάξουν ένα Ταμείο;

Ποια είναι η άποψή σας για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων;
Να φτιάξουν τρία Ταμεία. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Αυτή είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Ας διαπραγματευτούν τα τρία Ταμεία.
Γιατί μέχρι τώρα δεν συζητάγαμε για το ένα Ταμείο;
Να συζητήσουμε για ανταποδοτικότητα της συντάξεως.
Η ανταποδοτικότητα όμως δεν μπορεί να πάει σε αυτές τις χαμηλές αναπληρώσεις που συζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μιλήσουμε για την επικουρικότητα. Αφήστε που στην αρχή συζητούσαν συγχώνευση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων.
Τώρα κρατάμε τις επικουρικές, κρατάνε από την πίσω πόρτα τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ως ρήτρα βιωσιμότητας, τρώνε τα τελευταία αποθεματικά των επικουρικών Ταμείων που είναι πάνω από 2 δισ. και όλο αυτό το λένε πρόταση για τη διάσωση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ή απλά πληρώνω τις συντάξεις για ένα - δύο ακόμα χρόνια και πετάω την καυτή πατάτα στον επόμενο;
Η πρόταση μας, μιλάω για τις γενικές αρχές, είναι:
* Κοινωνικό σύστημα ασφάλισης με τρία Ταμεία.
* Εισπραξιμότητα. Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στα έσοδα.
* Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
* Η ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από τις εφορίες.
* Και η ενεργητική πολιτική για την απασχόληση. Να στηρίξουμε την επιδότηση εργασίας, όχι την επιδότηση της ανεργίας.
Ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα θα πάει πακέτο με την ανάπτυξη, ενώ τώρα ως γνωστόν το 2015 ήταν μια χρονιά με ύφεση, με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016. Εγώ φοβούμαι ότι θα είναι πάλι σε ύφεση.
Και αχνοφέγγει σαν μελέτη, σαν προοπτική για το 2017 με ποσοστό ανάπτυξης για 1%, δηλαδή αυτό που είχε πετύχει το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά.
Άρα έχουμε χαμένα δύο με τρία χρόνια, στην κρίσιμη φάση που πήγαμε να ξεπεράσουμε τον κάβο.
Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, έχουν ονοματεπώνυμο και αυτοί οι οποίοι έχουν αυτές τις ευθύνες θα πρέπει να είναι πιο σεμνοί και πιο μαζεμένοι.

Έχει πολιτικό χρόνο στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της; Ή πιστεύετε ότι θα χάσει τη δεδηλωμένη;
Θα κάνω μία πρόβλεψη.
Το ασφαλιστικό θα το ψηφίσει με ιδίες δυνάμεις, 153 βουλευτές πάνω κάτω θα είναι.
Το αγροτικό είναι για εμένα το κρίσιμο σημείο, διότι εκεί θα πέσουν οι αγρότες σε συμπληγάδες με την κατάργηση του ΟΓΑ και τον πολλαπλασιασμό των εισφορών και της νέας φορολόγησης που θα θεσπιστεί, η οποία είναι τριπλασιασμός της ήδη υπάρχουσας φορολογίας.
Μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν χαμηλά οι εισφορές και η φορολόγηση των αγροτών, αλλά δεν μπορεί σε ένα χρόνο, με τέτοιο τρόπο βίαιο, να γίνει η προσαρμογή.
Γιατί καταλαβαίνετε είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθει μία οικογένεια που έχει κατ’ επάγγελμα την αγροτική εργασία.
Και εκεί βλέπω η κυβέρνηση να ξεπερνά πολύ δύσκολα αυτό το ορόσημο που είναι το αγροτικό.

Κλείνοντας και μία ερώτηση για τον Βασίλη Οικονόμου στο νέο μωσαϊκό της ΝΔ.
Πώς μπορεί να «παντρευτεί» το κοινωνικό κέντρο που εκπροσωπείτε με μία φιλελεύθερη πολιτική με στοιχεία «σκληρής» Δεξιάς;
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το άνοιγμα και η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς τις δυνάμεις του κέντρου.
Βέβαια αυτή ήταν μία πρόταση και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Πρέπει να πω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας που συμμετείχαν και στον πρώτο γύρο και στο τελικό αποτέλεσμα έδειξαν ότι επιθυμούν ένα μεταρρυθμιστικό κεντρώο προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας.
Άρα εκεί, για εμένα είναι ευχής έργον αυτό να γίνει, καθώς προέρχομαι από τον χώρο του κέντρου.
Νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί πολύ άνετα να σηματοδοτήσει και να βάλει τις διαδικασίες για αυτή την πορεία, η οποία για εμένα είναι ανανεωτική και αναζωογονητική για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και θα της δώσει τον ωφέλιμο, ζωτικό, πολιτικό χώρο να κινηθεί και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Εγώ ακούω με ενδιαφέρον μία συζήτηση περί νεοφιλελευθερισμού αλλά φοβούμαι ότι οι εφαρμοστές αυτής της συζήτησης και αυτής της θεωρίας είναι στα κυβερνητικά έδρανα αυτή τη στιγμή.
Άρα, η κουβέντα είναι πως μπορείς να ξεφύγεις από έναν λαϊκισμό και μία δημαγωγία η οποία κυριαρχεί και δεν δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα για να έχεις απασχόληση, να έχεις εργασία, να έχεις νέο πλούτο και δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου στις κοινωνικές ομάδες.
Εγώ νομίζω ότι όχι μόνο σκληρή δεξιά δεν είναι αυτό, αλλά είναι μία κεντρώα στροφή και πολιτική κίνηση και τάση της Νέας Δημοκρατίας, που αυτό θα εκτιμηθεί από νέα ακροατήρια συμπολιτών μας που δεν συγκαταλέγονται στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Ήδη, έχει κινητοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό. Γιατί το 30% των συμμετεχόντων στις εκλογές ήταν νεοεγγραφέντες στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή πρόσωπα που δεν είναι το κλασικό ακροατήριο.
Είναι σημαντικό ποσοστό.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης