Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Toronto Dominion Sec.: Η αδύναμη τουρκική λίρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων

Toronto Dominion Sec.: Η αδύναμη τουρκική λίρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων
Η TDS προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους αποτυχίας στους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της, όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση (19 Ιανουαρίου 2016).
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Toronto Dominion Securities, οι σημερινές ανακοινώσεις δείχνουν προς μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αποτυχία στους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, λόγω της αδυναμίας της τουρκικής λίρας.
Τα κύρια σημεία της έκθεσης της TDS είναι τα εξής:
* Στη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ., η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΚΤΤ) κράτησε αμετάβλητα όλα της τα επιτόκια.
Το επιτόκιο repos παραμένει στο 7,5%, και τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται στο 7,25% και 10,75%.
* Οι σημερινές δηλώσεις ενισχύουν τις υποψίες μας ότι η ΚΤΤ θέλει, πιθανότατα για πολιτικούς λόγους, η πρώτη της κίνηση να αποτελέσει επίδειξη χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.
Από τη στιγμή που εκτιμούν, σωστά κατά την άποψή μας, ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν αυτό, ορθώς δεν προχώρησαν σε κάποια κίνηση σήμερα.
* Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι από κάποιες λάθος αποφάσεις τακτικής από την ΚΤΤ είναι υψηλοί, δεδομένης της παρούσας υπόθεσης των ιθυνόντων της τράπεζας ότι η σημερινή του πολιτική είναι αρκετά σφιχτή και της, αφελούς, σκέψης τους ότι η επόμενη κίνηση για τα επιτόκια θα είναι προς τα κάτω.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αδυναμία της τουρκικής λίρας να οδηγήσει τελικά την ΚΤΤ, αν και απρόθυμα, να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
* Αναμένουμε αυξήσεις των επιτοκίων της τάξης του 2,5% εντός του 2016, αν και υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν.
Η ισοτιμία της λίρας προβλέπεται ότι θα κινηθεί στις 3,2 λίρες/δολ. έως το τέλος του α’ τριμήνου και στις 3,4 λίρες/δολ. έως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης