Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Υπερβολικός ο φόβος για μια παγκόσμια ύφεση λόγω Κίνας

BofA Merrill Lynch: Υπερβολικός ο φόβος για μια παγκόσμια ύφεση λόγω Κίνας
Εκτιμά ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση και η κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει τους κινδύνους από τις αναταραχές στις αγορές
Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια ύφεση, όμως αυτό δεν θα οφείλεται πιθανότατα στην Κίνα.
Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμά ότι ο φόβος για μια παγκόσμια ύφεση λόγω Κίνας είναι υπερτονισμένος.
Όπως αναφέρει, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση και η κυβέρνηση της χώρας θα μπορέσει να περιορίσει τους κινδύνους από τις αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αν και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, δεν θα προκαλέσει αρνητική διάχυση στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμά η BofA Merrill Lynch
Σημειώνει δε, ότι «δεν βλέπουμε η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα να έχει ευμεγέθεις δευτερογενείς επιπτώσεις στις αναπτυγμένες αγορές γενικά», αν και προσθέτει ότι «συγκεκριμένες οικονομίες θα πληγούν περισσότερο από άλλες».
Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι εξαγωγικές προς την Κίνα χώρες, όπως η Νότιος Κορέα και εξαγωγείς εμπορευμάτων, όπως η Αυστραλία.
Στην ανάλυσή της, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι ευρωπαϊκές οικονομίας υπέφεραν από μια αξιοσημείωτη ύφεση το διάστημα της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης 1997-1998.
Αυτό που έχει σημασία, σημειώνεται, δεν είναι το μέγεθος της οικονομικής περιοχής που βιώνει ένα σοκ, αλλά το μέγεθος και οι λεπτομέρειες του ίδιου του σοκ και προστίθεται ότι «τα σημερινά μικρότερα σοκ θα πρέπει να απορροφηθούν χωρίς μεγάλα θέματα».
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016, οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι θα επιταχυνθούν οι εκροές κεφαλαίων, οι οποίες έφθασαν το 2015 στο ποσό ρεκόρ του 1 τρισ. δολαρίου, περισσότερο από επτά φορές υψηλότερα έναντι του συνόλου του 2014.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, προκειμένου να αποφύγει η κινεζική κυβέρνηση μια ύφεση, θα πρέπει να προωθήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ εκτιμά ότι θα καταφέρει να περιορίσει τον κίνδυνο από τις αναταραχές στις χρηματιστηριακές αγορές και την ανώμαλη προσγείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης