Τελευταία Νέα
Διεθνή

Transparency: Στην 58η θέση διεθνώς η διαφθορά στην Ελλάδα, πίσω από Γκάνα και Ναμίμπια

Transparency: Στην 58η θέση διεθνώς η διαφθορά στην Ελλάδα, πίσω από Γκάνα και Ναμίμπια
Η μικρή διαφθορά στο δημόσιο τομέα μιας χώρας δεν εγγυάται την απουσία διαφθοράς στον επιχειρηματικό της τομέα στο εξωτερικό, όπως συχνά συμβαίνει
Την 58η «επίδοση» παγκοσμίως κατέγραψε το 2015η Ελλάδα στο τομέα της  διαφθοράς του δημόσιου τομέα μεταξύ 168 χωρών διεθνώς, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του οργανισμού Transparency International (TI) η οποία βασίζεται σε ειδικές αναλύσεις για κάθε χώρα.
Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει τον «δείκτη αντίληψης διαφθοράς» - Corruption Perceptions Index (CPI) - στο δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσει και να συγκρίνει αυτή τη μάστιγα, που προκαλεί κοινωνικές στρεβλώσεις, δυστυχία και κατασπατάληση πολύτιμων πόρων δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο δείκτης CPI βελτιώθηκε σημαντικά από 36 το 2012 σε 46 το 2015, δηλαδή στην 58η καλύτερη (λιγότερο διεφθαρμένη) θέση στον κόσμο.
Η σχετική επίδοση της Ελλάδος είναι ισοδύναμη με αυτή της Ρουμανίας, όμως χώρες όπως το Βουτάν, η Μποτσουάνα, η Πολωνία, η Κύπρος, η Κόστα Ρίκα, η Ρουάντα, η Ναμίμπια και η Γκάνα, φαίνεται πως διαθέτουν λιγότερο διεφθαρμένους δημόσιους τομείς.
Σε χειρότερο της Ελλάδος επίπεδο διαφθοράς βρίσκεται ο δημόσιος τομέας μεταξύ άλλων στην Ιταλία, στη Σενεγάλη, στη FYRoM, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία και αλλού.
Η μεγαλύτερη διαφθορά δημόσιου τομέα απαντάται κατά σειρά στη Σομαλία, στη Βόρεια Κορέα, στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν.
Αντίθετα, οι χώρες με τον λιγότερο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα είναι κατά σειρά οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία και Ολλανδία, σχεδόν όλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Transparency International, η μικρή διαφθορά στο δημόσιο τομέα μιας χώρας δεν εγγυάται την απουσία διαφθοράς στον επιχειρηματικό της τομέα στο εξωτερικό, καθώς συχνά επιχειρήσεις από χώρες που αριστεύουν στον δείκτη του οργανισμού βρίσκονται στο επίκεντρο σκανδάλων δωροδοκιών δημοσίων λειτουργών σε διεφθαρμένες χώρες (π.χ. Σουηδία με Ουζμπεκιστάν, Γερμανία με Ελλάδα κ.α.).
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι μισές χώρες του ΟΟΣΑ παραβιάζουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις για περιορισμό των δωροδοκιών στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις τους.

Η Ελλάδα στην 58η θέση ως πιο διεφθαρμένη χώρα διεθνώς
Embedded image permalink

Ποιες είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον πλανήτη;
Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης