Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι μπορεί να συμβεί στην αύξηση κεφαλαίου της Nexans που ξεκινάει σε λίγες μέρες

tags :
Τι μπορεί να συμβεί στην αύξηση κεφαλαίου της Nexans που ξεκινάει σε λίγες μέρες
Πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των βασικών μετόχων ανάλογα με το τι θα πράξει ο καθένας
Εύλογες είναι οι απορίες που δημιουργούνται στους επενδυτές της Nexans, καθώς αναρωτιούνται πως μια εταιρεία με αποτίμηση 5,3 εκατ. ευρώ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 21 εκατ. ευρώ. Ή πως μια εταιρεία με τιμή στο ταμπλό κάτω από τα 88 σεντς κάνει αύξηση με τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα με αναλογία 11 νέες για 4 παλιές μετοχές.
Στο πίσω μέρος του μυαλού των μετόχων μειοψηφίας δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την πιθανή έξοδο από το ταμπλό. Σε τέτοιες εποχές και με τέτοιες τιμές, μόνο ένας όμιλος όπως η πολυεθνική Nexans θα μπορούσε να καλύψει τέτοια αύξηση. Για τους υπόλοιπους μετόχους τα πράγματα είναι δύσκολα.
Σήμερα ο όμιλος Nexans κατέχει το 71,75% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 4,4 εκατ. μετοχές από σύνολο 6.132.500. Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση τότε θα εκδοθούν 16.864.375 νέες μετοχές και το νέο σύνολο θα φτάσει στα 22.996.875 μετοχές. Ο όμιλος καλύπτοντας μόνο τη θέση του θα έχει πλέον 12,1 εκατ. μετοχές και το ίδιο ποσοστό με πριν.
Αυτό, αν όλοι οι μέτοχοι καλύψουν το ποσό που τους αναλογεί με άλλα λόγια όποιος έχει 4 μετοχές που σήμερα δεν αξίζουν 4 ευρώ βάλει 13,75 ευρώ. Τι θα γίνει όμως αν μόνο ο όμιλος Nexans καλύψει το ποσό που του αναλογεί και οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν ασκήσουν τα δικαιώματα τους; Τότε θα έχουμε μερική κάλυψη και ο όμιλος θα έχει 12,1 εκατ. μετοχές αλλά σε σύνολο 18,232 εκατ. μετοχές. Αυτό θα οδηγήσει όμως και το ποσοστό του από το 71,75% στο 90% ενώ οι δύο μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% θα πάει ο ένας από το 7,26% στο 2,44% και ο άλλος από το 5,31% στο 1,79%.
Αν από την άλλη το διοικητικό συμβούλιο διαθέσει και τις αδιάθετες στον όμιλο Nexans, αν βέβαια εκδηλώσει ενδιαφέρον; Δηλαδή σε ένα υποθετικό σενάριο που μόνο ο όμιλος βάλει χρήματα και κανείς άλλος, τότε μπορεί το ποσοστό να ξεπεράσει το 92%. Αν όμως κάποιοι μέτοχοι έστω και λίγοι καλύψουν τα δικαιώματά τους τότε το ποσοστό μπορεί να είναι μικρότερο από το 90%. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα στη συνέχεια για τον βασικό μέτοχο.
Η εταιρεία έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 16,1 εκατ. ευρώ και μηδενικές μακροπρόθεσμες. Στο εννεάμηνο πλήρωσε σε χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα το ποσό των 760 χιλ. ευρώ. Έχει υψηλά αποθέματα, υψηλές απαιτήσεις από πελάτες που ξεπερνούν το σύνολο των δανείων και καλά ταμειακά διαθέσιμα. Πάνω από 500 χιλ. ευρώ αναμένεται να στοιχίσει η αύξηση κεφαλαίου. Δύσκολα μπορεί κάποιος να πεισθεί ότι πρέπει να αντλήσει κεφάλαια υψηλότερα των δανείων ώστε να τα εξοφλήσει.
Στις 2 Φεβρουαρίου κόβεται το δικαίωμα για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου και εκτιμάται πως η διαδικασία θα έχει τελειώσει στις 7 Μαρτίου, όπου και αναμένεται να μπουν οι νέες μετοχές σε διαπραγμάτευση.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης