Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως απέφυγε η αγορά τον «χειρότερο Ιανουάριο όλων των εποχών» - Η τεχνική εικόνα για τη συνέχεια

Πως απέφυγε η αγορά τον «χειρότερο Ιανουάριο όλων των εποχών» - Η τεχνική εικόνα για τη συνέχεια
Το πρωί σήμερα ανακοινώνεται ο δείκτης μεταποίησης της Κίνας
Στο «παρά πέντε» απέφυγε η αγορά ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, αυτό της καταγραφής του χειρότερου Γενάρη όλων των εποχών.
Λίγες συνεδριάσεις πριν το τέλος η αγορά κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες από εκείνο το 15,37% που είχε γράψει τον Ιανουάριο του 2008, μήνας που ήταν και ο χειρότερος όλων των εποχών για το ΧΑ.
Στις 21 Ιανουαρίου η αγορά υποχωρούσε 17,16%.
Η προσέγγιση όμως στηρίξεων και η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές ωφέλησε το ΧΑ με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στον πρώτο μήνα του έτους κατά 12,44%, αποφεύγοντας την καταγραφή ενός ακόμα αρνητικού ρεκόρ, που βέβαια δεν απέφυγαν κάποιοι ευρωπαϊκοί δείκτες όπως για παράδειγμα ο Stoxx 600.
Ωστόσο οι απώλειες είναι σημαντικές και συνδέονται από τη μία με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, λόγω πετρελαίου και Κίνας και από την άλλη στην καθυστέρηση της αξιολόγησης στην οποία στήριζαν πολλά οι επενδυτές.
Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που ήρθαν στην Αθήνας, έδειξαν τη στήριξή τους αλλά ζήτησαν μεταρρυθμίσεις.
Αυτό δείχνει τι ακριβώς θέλουν οι επενδυτές προκειμένου να δούμε άνοδο στο Χρηματιστήριο.
Στην αξιολόγηση στηρίζονταν και οι παράγοντες της αγοράς στο τέλος του έτους κάνοντας εκτιμήσεις για άνοδο και καλό Γενάρη, αλλά η καθυστέρηση της αξιολόγησης δημιούργησε αρνητικό κλίμα και έφερε ρευστοποιήσεις.
Παρά την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων (στις τελευταίες έξι ο Γενικός Δείκτης έχει τέσσερις ανοδικές και κέρδη 5,7%) το κλίμα δεν έχει βελτιωθεί.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate Officer της Fast Finance σημειώνει πως «η τεχνική εικόνα στην Ελληνική χρηματιστηριακή και  ομολογιακή  αγορά εμφανίζεται αρκετά επιβαρυμένη,  και αρκετές μετοχές αρχίζουν να σχηματίζουν αρνητικούς σχηματισμούς.
Θα πρέπει οι επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και γρήγοροι, λειτουργώντας με σαφή Stop Loss αν ακολουθούν βραχυπρόθεσμες στρατηγικές.
 Τυχόν εμπλοκή με τον τραπεζικό κλάδο θα προτιμούσαμε να γίνει περίπου 30% -40% χαμηλότερα  από τις τελευταίες τιμές αύξησης κεφαλαίου (ΑΝ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ) ή χρονικά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πάντα με αυστηρά Stop loss και στις δύο περιπτώσεις».
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Beta ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την αντίδραση από τις 519 μονάδες έως τις 555 μονάδες χάνοντας σταδιακά την δυναμική των συναλλακτικών τζίρων που θα επέτρεπαν κάτι καλύτερο για την συνέχεια.
Το κέρδος από τις καθυστερήσεις στην περιοχή μεταξύ 540 και 550 μονάδων είναι η εξομάλυνση των κλίσεων των βραχυπρόθεσμων δεικτών τάσης οι οποίοι συγκλίνουν καθοδικά µε το Γενικό Δείκτη.
Ο MACD είναι η πλησιέστερη θετική ένδειξη αφού µε ένα κλείσιμο έστω και οριακά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα θα δώσει αγοραστικό σήμα. Κατά τα άλλα η εικόνα της αγοράς είναι πτωτική και τα δεδομένα θα αλλάξουν µόνο σε υπέρβαση των 570 μονάδων.
Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνει πάντως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς το «από εδώ και πάνω» δεν μπορεί να συντηρηθεί εύκολα µε τζίρους κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ.
Σε αυτόν τον παραλίγο «χειρότερο Γενάρη», οι μετοχές πάντως έγραψαν απώλειες έως και 35% πιέζοντας περαιτέρω της αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων.
Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς έχασε 34,9%, η Eurobank 27,8%, η Εθνική Τράπεζα 27,4% και η Alpha Bank 26,5%.
Η Ελλάκτωρ υποχώρησε 18,6%, η Folli Follie 16,5%, ο ΟΠΑΠ 16,3%, Η ΕΧΑΕ 15,3%, ο ΟΤΕ 13,6%, η Μυτιληναίος 12,8%, η Τέρνα Ενεργειακή 12,6%, η Βιοχάλκο 11,9% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 10,5%.
Με άνοδο έκλεισαν το μήνα μόλις τρεις μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Η Aegean η οποία ενισχύθηκε κατά 8,9%, η Τιτάν κατά 0,5% και η Jumbo κατά 0,4%.
Η Motor Oil υποχώρησε οριακά κατά 0,5%, ο ΟΛΠ έχασε 2,7% και η ΜΕΤΚΑ 3,1%.
Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα μεγάλο νούμερο.
Το πρωί σήμερα ανακοινώνεται ο δείκτης μεταποίησης της Κίνας ο οποίος αποτέλεσε και την αφορμή για την έντονη πτώση των ασιατικών αγορών τον Ιανουάριο.
 
Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης